Zeman és Fischer kételkednek az EU-török megállapodás megvalósításában

Zeman és Fischer kételkednek az EU-török megállapodás megvalósításában
forrás: www.salzburg.com

Prága, 2016. éprilis 11., hétfő (MTI) – A cseh és az osztrák államfőnek egyaránt kétségei vannak afelől, hogy megvalósul-e az Európai Unió és Törökország között megkötött megállapodás a menekültek visszaadásáról, ugyanakkor eltér a véleményük a migrációs probléma megoldásáról. Milos Zeman és Heinz Fischer hétfőn délután a Prága melletti Lányban tárgyaltak, és azt követően nyilatkoztak újságíróknak.  

 

A cseh köztársasági elnök megismételte elutasító álláspontját a migránsok kvóták szerinti elosztásáról az Európai Unión belül. Osztrák partnere kijelentette, hogy az európai országoknak közösen kellene keresniük a megoldást a migrációs problémára, s ezért Bécs támogatja az menekültek igazságos elosztását. Megjegyezte: a kérdés az, hogyan lehet ezt az igazságosságot bebiztosítani.

“Egyetlen európai ország, még Németország sem, tudja ezt a problémát egyedül megoldani. Ez az oka annak, hogy Ausztria támogatja az igazságos elosztást” – mondta újságíróknak Heinz Fischer, aki mandátuma lejártával búcsúlátogatást tett Csehországban.  “Amennyiben Európában nagy probléma van, akkor az összes európai államnak valami módon részt kellene vállalnia és együtt kellene működnie a probléma megoldásában” – szögezte le az osztrák köztársasági elnök.

Heinz Fischer szerint jelenleg a nagy kérdés az, “bebiztosítja-e a kvótarendszer az egyes országok igazságos bekapcsolódását a probléma megoldásába, vagy létezik-e valamilyen más lehetőség is” .

A cseh államfő és a cseh kormány határozottan elutasítják a menekültek állandó kvótarendszer szerinte elosztását. Zemannak meggyőződése, hogy a kvótarendszer életképtelen, és szerinte ezt az iraki keresztény menekültek csehországi esete is jól példázza.
Csehország a közelmúltban egy humanitárius projekt keretében 153 iraki keresztény menekültet fogadott be. Közülük huszonöten, két hete váratlanul kikérték útiokmányaikat a cseh hatóságoktól és Németországba távoztak. Ezt követően a cseh kormány leállította a projekt folytatását, mert szerinte ezek az irakiak visszaéltek Prága bizalmával.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás