Washington szerint az ukrán jog szerint kell választásokat rendezni a Donyec-medencében

Victoria Nuland
forrás: www.flickr.com

Kijev, 2016. április 27., szerda (MTI) – Nem változott Washington álláspontja azzal kapcsolatban, hogy az ukrán jogszabályok szerint kell helyhatósági választásokat rendezni a harcok sújtotta Donyec-medencében – közölte Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára szerdán Kijevben.

 

Az amerikai tisztségviselő sajtótájékoztatóján kifejtette: a minszki megállapodások végrehajtása érdekében elengedhetetlen a biztonság megteremtése és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai küldöttségének szabad mozgása az egész Donyec-medencében, valamint teljes fogolycsere és olyan választások megrendezése, amelyek megfelelnek a nemzetközi követelményeknek és az ukrán alkotmánynak. Hozzátette, hogy a választásokat illetően semmilyen konkrét dátum nem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeket ukrán parlamenti képviselőkkel mostani látogatása alatt folytatott.

Ismételten hangsúlyozta, hogy béke, biztonság és olyan feltételek kellenek a választások megrendezéséhez, hogy minden jelölt szabadon kampányolhasson. Nuland szavai szerint az ukrán fél erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy tiszta és demokratikus választásokat rendezhessenek a szakadár kelet-ukrajnai területeken, de ehhez elsősorban biztonságos körülmények kellenek, ami “jelenleg nincs meg”.

Moszkva folyamatosan sürgeti, hogy mihamarabb rendezzenek választásokat az általa támogatott szakadár területeken. Követeli azt is, hogy Kijev módosítsa az ország alkotmányát és biztosítson különleges státust az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságoknak.

Az államtitkár-helyettes biztosította Ukrajnát afelől, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók mindaddig hatályban maradnak, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeit és amíg a Krím félsziget orosz megszállás alatt van.

Nuland kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a Volodimir Hrojszman vezette új kormány folytatja a gazdasági és politikai reformokat, beleértve a korrupció elleni küzdelmet és az igazságszolgáltatási rendszer megújítását.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás