A visegrádi országokkal kell együttműködni a menekültügyi helyzet megoldása érdekében

Hans Peter Doskozil
korábbi felvétel: Rábaszentmárton, 2016. június 17. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi- és sportminiszter a magyar és osztrák ország honvédelmi és belügyminiszter találkozója után tartott sajtótájékoztatón az ausztriai Rábaszentmártonban 2016. június 17-én. MTI Fotó: Varga György

Bécs, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) – A visegrádi országokkal történő együttműködésre van szükség a menekültügyi helyzet megoldásához, főleg az emberek elosztásának kérdésében – mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter.

 

A miniszter az osztrák közszolgálati médiának (ORF) kifejtette: túl nagyok voltak az elvárások a menedékkérelmek feldolgozását végző hot spotok működését és a menekültek visszaküldését illetően, az unió külső határainak védelméhez pedig “világos rendszerre” van szükség. Úgy vélekedett, hogy az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex túlterhelt.

Doskozil megítélése szerint a számos szkeptikus megjegyzés ellenére eredményesen zárult a szombaton Bécsben tartott menekültügyi csúcs. Sikerként értékelte, hogy a találkozón részt vevők a balkáni útvonal lezárására és a külső uniós határ védelmére összpontosítottak.

A miniszter szerint a Törökország és az unió közötti menekültügyi egyezmény csupán rövid távon jelent megoldást. Kijelentette: nem szabad függeni Törökországtól. Meglátása szerint a török megállapodás mintájára lehetne szerződést kötni az afrikai országokkal is, és megfontolandónak nevezte az Európán kívüli regisztrációs központok felállítását.

A balkáni migrációs útvonalról szombaton tartottak csúcstalálkozót Bécsben az osztrák kancellár meghívására, a német, a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnök, valamint a román belügyminiszter részvételével. Az útvonal gyakorlatilag március óta zárva van.

Doskozil egy múlt heti lapinterjúban érthetőnek nevezte a visegrádi országok (V4) szigorú menekültpolitikáját.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás