Varsó szerint meddő dolog a menekültelosztás, de a kérelmekkel foglalkozni fog

Varsó szerint meddő dolog a menekültelosztás, de a kérelmekkel foglalkozni fog
forrás: pl.wikipedia.org

Varsó, 2016. március 30., szerda (MTI) – Lengyelország foglalkozni fog a benyújtott menedékjogi kérelmekkel, de meddő megoldásnak tartja a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását – mondta Witold Waszczykowski külügyminiszter kedd este a lengyel közszolgálati televízióban.

 

A külügyminiszter nyilatkozata némileg módosít azon a kijelentésen, amelyet a múlt heti brüsszeli merényletek után Beata Szydlo kormányfő tett. Szydlo azt mondta: bár az előző lengyel kormány elkötelezte magát amellett, hogy részt vállal a menekültek befogadásában, jelenleg lehetetlen, hogy migránsok Lengyelországba érkezzenek.

“Bejelentettük, hogy átszűrjük a menekülteket” – értelmezte Waszczykowski Lengyelország elköteleződését. “A nemzetközi jog számunkra kötelező, és megerősítjük, hogy be fogjuk tartani” – folytatta, majd kifejtette: felülbírálják azon menekültek kérelmeit, “akik dokumentálják személyazonosságukat, akikről a lengyel hatóságok megállapítják, hogy nem jelentenek biztonsági fenyegetést, és akik hajlandóak lesznek Lengyelországba érkezni”.

A külügyminiszter megjegyezte: a menedékjogi kérelmek felülbírálása nem egyenlő a migránsok automatikus és akaratuknak ellentmondó befogadásával.

Kiemelte: Lengyelország meddő megoldásnak tartja az Európába érkezett migránsok kényszerű elosztását a tagállamok között.

“Azok az emberek, akik kényszerből érkeznek majd Lengyelországba – ami nehezen elképzelhető -, az itteni regisztráció után személyazonosító okmányt kapnak, és az európai jog értelmében lehetőségük lesz Európa szerte utazni” – fejtette ki. A befogadott migránsok így hamarosan Németországba, Ausztriába, Svédországba távoznak majd. “Becsületesen kérdezzük európai kollégáinktól, megéri-e az egész vállalkozás” – zárta le nyilatkozatát Waszczykowski.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság kötelező kvótáját, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi kötelezettségvállalás értelmében 2017 végéig 6-7 ezer migránst kellene befogadnia. Szydlo kabinetje a brüsszeli merényletekig azon az állásponton volt, hogy tiszteletben tartja a jogfolytonosságot, és vállalja az előző kormány által elfogadott kötelezettséget.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás