Újabb szigorításokat kezdeményez a kormány a határok védelmére

Kovács Zoltán; Kontrát Károly
Budapest, 2016. május 6. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Kovács Zoltán kormányszóvivõ sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztériumban 2016. május 6-án. Újabb szigorításokat kezdeményez a kormány a határok védelmére, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén - hangzott el a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2016. május 6., péntek (MTI) – Újabb szigorításokat kezdeményez a kormány a határok védelmére. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón közölte: a tárca törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé az országhatár jogi védelmének megerősítése érdekében.

 

Kontrát Károly elmondta: a javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.

A változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatók, őket nem utasítják ki jogszerűtlen tartózkodás miatt – hangsúlyozta az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a migránsok 99 százalékát 8 kilométeren belül fogják el, így ez a sáv a gyakorlat szerint elegendő a feltartóztatásukra.

Az előterjesztést – amely az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényeket módosítaná – várhatóan május 17-én kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

Az államtitkár az előterjesztést fontosnak nevezte az ország és a magyar emberek biztonsága, valamint a schengeni határ védelme szempontjából.

Emlékeztetett: a déli határ fizikai védelmének megerősítésére a kormány nemrég 9,3 milliárd forintot biztosított.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy Európára továbbra is ránehezedik az illegális migráció nyomása. Idén több mint 10 ezer határsértőt fogta el, a benyújtott menedékkérelmek száma még ennél is magasabb – mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: a görög és minden érintett európai határon a civil, “magukat jogvédőnek nevező szervezetek” is segítik az illegális migránsok Európába jutását.

Emlékeztetett arra is: a magyar kormány mindent megtesz, hogy elejét vegye a jogrendszerrel való visszaélésnek.

A körmendi esetet firtató kérdésre a szóvivő elmondta: a rendőrség minden részletre kiterjedő felderítést végez, miután az előzetes megállapítások alapján egymásnak ellentmondó állítások születtek. Kijelentette ugyanakkor: a városban nyugtalanság uralkodik, a rendőrség feladata pedig az, hogy ennek elejét vegye.

Kontrát Károly ehhez hozzáfűzte: 24 millió forintot biztosítanak kamerarendszer kiépítésére, bővítésére.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás