Tuzson: Brüsszelnek tudomásul kell vennie a voksolást

Tuzson: Brüsszelnek meg kell hajolnia az emberek akarata előtt
kép forrása: www.hirado.hu

Budapest, 2016. október 2., vasárnap (MTI) – Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva, a Fidesz-KDNP budapesti népszavazási eredményváró központjában.

 

Az államtitkár sikeresnek nevezte a kvótareferendum kampányát, mivel szerinte azáltal legalább annyian látták meg az ügy fontosságát, mint ahányan az Európai Unióhoz történő csatlakozásról döntöttek korábban.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, az Európai Unió a népszavazásnak köszönhetően “most már nem állhat a tetejére”, vagyis nem fordulhat elő újra, hogy “Brüsszel hoz egy döntést és a nemzeteknek csak végrehajtó szerepe van”. Az uniónak ehelyett a “talpán kell állnia”, vagyis a nemzetek döntéséből kell megszületnie az EU döntésének – tette hozzá.

“Folytatódik a küzdelem, folytatódik a harc” – válaszolta az államtitkár a jövőre vonatkozó kérdésre, majd példaként említette, hogy az Országgyűlésnek és a kormánynak el kell végeznie a magyar közjogi feladatot.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke – szintén az M1 aktuális csatornának nyilatkozva – olyan páratlan összefogás eredményének nevezte a nem szavazatok számát, amelyre szerinte kevés példa van a rendszerváltás óta. A kormánypárti politikus emellett jónak értékelte, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de hangsúlyozta, nem mindegy, hogy milyennek.

Kiemelte, a következő napokban a pártok között folytatódik majd a népszavazás értelmezése körüli ütközet, ettől függetlenül azonban a népszavazásra utólag is nemzeti ügyként kell tekinteni.
Gulyás Gergely szerint ugyanis amennyiben a voksolás segítségével sikerül megakadályozni a kötelező kvótát, akkor annak pártállástól függetlenül mindenki örülhet.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke azt mondta, hogy magas volt a részvétel, és elsöprő arányt értek el a nem szavazatok, vagyis a választók egy oldalon állnak a kormánnyal. Mivel a népszavazást a kormány kezdeményezte, és a szavazók nagy többsége támogatta céljait, megkapták a felhatalmazást, amellyel élni fognak – tette hozzá.

Kijelentette, hogy a szavazók akaratát jogszabályokba kell foglalni. Úgy fogalmazott: nem lesz egyszerű, de megvédik Magyarországot “a migráció özönével szemben”.

Bár jogilag nem érvényes a népszavazás, a kormány nagy politikai legitimációt kapott, amellyel “sáfárkodni” tud Brüsszelben is – nyilatkozta a pártelnök, miniszterelnök-helyettes.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás