Tusk: változások várhatók az európai migránspolitikában

Tusk: változások várhatók az európai migránspolitikában
forrás: youtube.com

Belgrád, 2016. március 4., péntek (MTI) – Változások várhatók az európai migránspolitikában – hangoztatta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken Belgrádban, ahol Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel a migránsválság kezelési lehetőségeiről tárgyalt.

 

Az uniós tisztségviselő négynapos balkáni körútját zárta le a szerb fővárosban. A látogatássorozat során a balkáni migrációs útvonalon fekvő országok, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Macedónia, Szerbia, Görögország és Törökország vezetőivel tárgyalt. Célja pedig az volt, hogy “előkészítse a talajt” a március 7-re tervezett brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozóhoz.

A szerb kormány közleménye szerint Aleksandar Vucic a találkozón kiemelte: Szerbia tiszteletben tartja majd azokat az átfogó és egységes határozatokat, amelyeket a hétfői csúcson fogadnak el.

Donald Tusk pénteken – még Szerbiába érkezése előtt – levélben kérte fel az Európai Unió országainak vezetőit, hogy vegyenek részt a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón. Levelében azt írta: a migránsválság kitörése óta először látja valamiféle európai konszenzus kialakulását, és ha hétfőn megállapodásra jutnak, az elősegítheti a migránsáradat megállítását.

Szerinte az a cél, hogy véget vessenek annak a gyakorlatnak, amely szerint a balkáni migránsútvonalon fekvő országok csak “továbbítják” a bevándorlókat az útvonalon fekvő következő országnak egészen Németországig. A hétfői megállapodás után viszont – szerinte – akár az egész balkáni útvonal bezárulhat.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás