Tusk: a schengeni rendszernek nincs alternatívája a menekültválság megoldásában

Tusk: a schengeni rendszernek nincs alternatívája a menekültválság megoldásában
Zagreb, 2016.03.02. - fotó: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ /ds

 Zágráb, 2016. március 2., szerda (MTI) – A schengeni rendszernek nincs alternatívája a menekültválság megoldásában, csak a schengeni szabályok tiszteletben tartása lehet az alapja a közös európai megoldásnak – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután Zágrábban tárgyalt Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnökkel.

Az európai politikus körútján keddtől csütörtökig a balkáni migrációs útvonal által leginkább érintett országok vezetőivel tárgyal. A keddi osztrák és szlovén megbeszélés után Horvátországba utazott, ezt követően Macedónia és Görögország illetékeseivel folytat megbeszélést.

A zágrábi találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét politikus a menekültválság közös uniós megoldását szorgalmazta, és schengeni szabályok hatékony alkalmazására szólított fel.
Tusk kijelentette: az Európai Unió (EU) nem fogad olyan menekülteket, akik nem felelnek meg a feltételeknek. Csak a meghatározott csoporthoz tartozó nemzeteknek ad menedékjogot – húzta alá.

Az EU megérti Skopje nehéz helyzetét, és nem hagyja magára ebben a nehéz helyzetben – hangsúlyozta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: minden meg kell tenni annak érdekében, hogy az EU Törökországgal is együtt tudjon működni, hogy csökkenjen a migrációs nyomás az országra.
Oreskovic a horvát kormány támogatásáról biztosította az Európai Tanács elnökét. Kijelentette: támogatni fogják Görögországot és Macedóniát. Utóbbi országban jelenleg is horvát rendőrök segítik macedón kollégáikat a határok védelmében és a menekültek személyazonosságának ellenőrzésében.

Kiváló az együttműködés Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Macedónia és Horvátország között – mondta, egyúttal hozzátette: nagyobb segítséget vár az EU-tól is.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás