Tusk: nem tökéletes az EU-török megállapodás

Tusk: nem tökéletes az EU-török megállapodás
Korábbi felvétel. forrás:www.flickr.com

Brüsszel, 2016. április 13., szerda (MTI) – A migrációs válság megoldása érdekében tető alá hozott EU-Törökország megállapodás jogi és etikai problémákat vet fel – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésének vitáján, szerdán.

 

A lengyel politikus véleménye szerint a megállapodás aláírói mindent megtettek az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében, de minden attól függ, hogyan hajtják végre az egyezséget.

“A Törökországgal kötött megállapodás nem tökéletes. Annak kockázataival és gyengeségeivel tisztában vagyunk” – fogalmazott.

Nincsenek kényelmes és egyszerű megoldások, amelyek meg tudnák állítani a bevándorlók áramlását – mondta.

Kijelentette, hogy a nyugat-balkáni útvonal lezárása későn meghozott intézkedés volt azt követően, hogy északabbra fekvő országok kénytelenek voltak lezárni határaikat a migránsok előtt.

Hozzátette, hogy a megállapodás létrejötte – amelynek fő célja, hogy véget vessen az illegális, ellenőrizetlen beáramlásnak és egy esetleges politikai káosznak Európában – megelőzte a schengeni rendszer összeomlását.

Európa számára politikai katasztrófával járna, ha a “jobboldali radikalizmus győzedelmeskedne” és megszűnne a határok nélküli utazás lehetősége azáltal, hogy nem sikerül biztosítani a külső határok védelmét – vélekedett.

Tusk ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az EU-török megállapodás megerősítheti a líbiai migrációs útvonalat. Hozzátette, nem lehet ugyanazokkal az eszközökkel kezelni az Észak-Afrika irányából érkező migrációs nyomást.

Tusk aggasztónak nevezte az utóbbi időben, mennyi migráns érkezik Líbiából, ezért összefogásra szólított fel a Máltának és Olaszországnak nyújtandó segítségnyújtásban.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás