Tusk és Cerar a schengeni szabályok hatékony alkalmazására szólított fel

Tusk és Cerar a schengeni szabályok hatékony alkalmazására szólított fel
forrás: www.siol.net

Zágráb/Ljubljana, 2016. március 1., kedd (MTI) – Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden Brdo pri Kranjuban a schengeni szabályok hatékony alkalmazására szólított fel, valamint bejelentette, hogy támogatja Görögországot a schengeni határok megvédésében.

 

Mindkét politikus a menekültválság közös uniós megoldását szorgalmazta.
Cerar a Tuskkal folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón úgy vélte: az EU-tagállamoknak segítséget kell nyújtaniuk nem csak Görögországnak, hanem Macedóniának is.
Tusk nyilatkozatában kiemelte Szlovénia szerepét a schengeni övezet megvédésében és megköszönte az országnak a nyugat-balkáni országok közötti együttműködés javítására tett erőfeszítéseit.

Az uniós politikus Szlovénia előtt Bécsben tett látogatást, ahol Werner Faymann osztrák kancellárral is arról tárgyalt, hogyan tudnák az Európai Tanács utoljára hozott döntéseit végrehajtani.
“Két héttel ezelőtt a vezetők egyöntetűen egyetértettek abban, hogy vissza kell térni ahhoz az állapothoz, amely szerint az összes tagállam teljes mértékben alkalmazza az uniós szabályokat, köztük a schengeni szabályokat is” – emelte ki Tusk.

A politikus úgy ítélte meg: ahhoz, hogy visszatérhessen Európa Schengenhez, három kulcsfontosságú lépésre van szükség. Ezek: vissza kell állítani a tagállamok közötti koordinációt, segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek humanitárius válsággal néznek szembe, különösen Görögországnak, és működőképessé kell tenni a Törökország és az EU között született megállapodás-tervezetet, hogy jelentősen csökkenjen a migránsok áradata Európába.

Tusk körútján keddtől csütörtökig a balkáni migrációs útvonal által leginkább érintett országok vezetőivel tárgyal. A bécsi megbeszélés után Szlovéniába utazott, ezt követően Horvátország, Macedónia és Görögország illetékeseivel folytat megbeszélést.

Az uniós politikus kedden Szlovéniában marad, és szerdán Cerarral együtt meglátogatja a horvát határ melletti, dobovai befogadóállomást, majd Zágrábba utazik.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás