Trócsányi: a népszavazás vészcsengő Európának

Trócsányi László
kép forrása: hirado.hu

Róma, 2016. szeptember 30., péntek (MTI) – A migrációról széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség az EU-ban a polgárok meghallgatásával, de ettől túl sok politikus tart – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján pénteken megjelent interjúban. A miniszter szerint az Európai Bizottság technokratáinak javaslatai nem elfogadhatóak.

 

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a migrációs helyzet közös európai megoldását szorgalmazza. A miniszter szerint Brüsszel nem érti, hogy megelőzéssel kell cselekedni. Úgy vélte, széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség EU-szinten a polgárok meghallgatásával, ettől azonban túl sok politikus tart, és “ezzel a szélsőségeseket segítik”.

Trócsányi László megjegyezte, hogy a migrációs áradat tavaly szinte megbénította a német politikai vezetést. Hozzátette: jelenleg azonban változás figyelhető meg, annál is inkább, “mivel Orbán világosan beszél”.

Arra, hogy a referendum kihívásnak számít-e a Brüsszel képviselte technokrata Európával szemben, a miniszter úgy reagált, hogy a népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze, és hasznos a demokráciadeficites Európában, “riasztócsengőként szól”.

Kiemelte, hogy az EU nem módosíthatja az államok területét, határait és népeik összetételét, ahogyan a nemzetek kultúráját és hagyományait sem. Hozzátette, hogy az EU nem tesz különbséget migránsok és menekültek között, és tízből nyolc gazdasági bevándorló, nem pedig menekült. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy a tagállamok lakossága helyett “külső hatóságok” döntsenek, annál is inkább, mivel azokat senki nem választotta meg.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak tetszik-e még az EU vagy sem, Trócsányi László közölte, Magyarország büszke arra, hogy az EU tagja és ennek jól ismeri előnyeit, de elutasítja, hogy lemondjon a nemzeti identitás feletti szuverenitásról.

“Orbán ezért annyira népszerű, ezért vezető politikus több mint 25 év óta, ami rekord” – jelentette ki.

Az igazságügy-miniszter szerint a magyar népszavazáson sok európai elgondolkodik majd.

“Az Európában érezhető félelem és bizonytalanság valós. A rossz közöttünk él, az integráció több országban kudarcot vallott. Számos csalódott migráns radikalizálódik, elutasítják értékeinket, veszélyessé válnak” – fogalmazott.

A vasárnapi referendum részvételi arányáról szólva Trócsányi László úgy vélte, hogy ha csak 3,8 millióan mennek el voksolni, a magyar referendum üzenete politikailag így is érvényes lesz.

http://www.repubblica.it/esteri/2016/09/30/news/intervista_la_szlo_tro_csa_nyi-148841883/?ref=HREC1-16

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás