Tovább csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma

Németországba további 500 ezer szíriai menekült érkezhet családegyesítés révén
kép forrása: www.br.de

Berlin, 2016. május 9., hétfő (MTI) – Tovább csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma, áprilisban 15 941 ember érkezését regisztrálták a márciusi 20 608 után a szövetségi belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint.

 

Az érkezők száma az év eleje óta folyamatosan csökken, januárban még 91 671, februárban 61 428 menedékkérőt vettek fel a tartományok közötti elosztásukat szolgáló nyilvántartásba (EASY).

Az év első négy hónapját együttvéve 189 648 menedékkérő került be a regisztrációs rendszerbe, többségük – 116 826 ember – szíriai.

Azonban az EASY nem ad pontos képet a menekülthullám alakulásáról. Az anonim – személyes adatokat nem tartalmazó – rendszer például nem alkalmas annak számbavételére, hogy az érkezők közül mennyien utaznak rögtön tovább, hogy más országban nyújtsanak be menedékjogi kérelmet, előfordul a többszörös regisztráció, és sokan vannak, akiket csak jóval megérkezésük után vesznek nyilvántartásba. A belügyminisztérium szerint az EASY adatai és a Németországban valóban menedékjogi kérelmet benyújtók száma között akár 15-20 százalékos eltérés is lehet.

Pontosabb képet ad a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség kimutatása, amelynek alapján Bajorországnál – ahol eléri a menekülthullám a német határt – áprilisban 5485 menedékkérő érkezését regisztrálták. Márciusban 5500, februárban 38 570, januárban 64 700 menedékkérő lépett be az országba a bajor-osztrák határon a hatóság statisztikája szerint.

A menekülthullám így jelentősen enyhült tavaly ősz óta, amikor 10 ezer körül volt a naponta érkezők száma, de a menedékjogi kérelmeket elbíráló szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) továbbra is erősen túlterhelt. A kérelmezőknek gyakran fél évig vagy még hosszabb ideig kell várakozniuk, hogy kérelmük benyújtásával egyáltalán megindítsák az eljárást.

A BAMF becslése szerint az idén ősszel fogadják majd az utolsó olyan kérelmeket, amelyeket tavaly érkezett menedékkérők adnak be, így azt is csak majd akkor lehet megmondani, hogy 2015-ben pontosan mennyi menedékkérő érkezett az országba.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint a menedékjogi kérelmek száma tovább emelkedett, áprilisban 59 680 kérelmet nyújtottak be a márciusi 58 315 után.

A elbírált kérelmek száma 44 395-re csökkent a márciusi 49 303-ról.

A BAMF ügyhátraléka – az elbírálásra váró menedékjogi kérelmek száma – 431 993-ra emelkedett az egy hónappal korábbi 409 113-ról.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás