Törökország Európa egyetlen lehetősége a menekültválság megoldására a török sajtó szerint

Törökország Európa egyetlen lehetősége a menekültválság megoldására a török sajtó szerint
forrás: pixabay.com

 Ankara, 2016. március 1., kedd (MTI) – Törökország az Európai Unió (EU) egyetlen választási lehetősége a menekültválság megoldására – írta a török sajtó kedden annak apropóján, hogy az EU-tagállamok és Törökország vezetői március 7-én Brüsszelben rendkívüli migrációs csúcstalálkozót tartanak.

 

Angela Merkel német kancellár vasárnap késő este az ARD német közszolgálati televízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta: a 28 tagállam közös meggyőződése, hogy tenni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért, a menekülteknek a hazájuk közelében kell segíteni, gondoskodni kell az uniós külső határ védelméről és végre kell hajtani az EU és Törökország közös akciótervét.

A Hürriyet című ellenzéki napilap keddi száma “Merkel rémálmának” nevezte a menekültválságot, amelynek megoldásához szerinte Törökország az egyetlen választási lehetősége. Az újság kiemelten foglalkozott a vasárnapi Merkel-interjúval, amelyben a német kancellár ismét jelezte, hogy a válság csak a Törökországgal folytatott együttműködés révén kezelhető.

A lap beszámolt róla, hogy az Európai Unió Törökország terhét könnyítve szíriai menekülteket fogad be, amiért cserébe Ankara vállalja a menekültáradat megfékezését, és együttműködik az EU külső határainak védelmét biztosító ügynökséggel (Frontex). A német kancellár az interjúban hangsúlyozta: biztos benne, hogy március 7-én sikerül megállapodásra jutni.

A Hürriyet emlékeztetett, hogy az időjárás jobbra fordultával növekszik a migránsáradat az Égei-tengeren. Az újság információi szerint februárban a Törökországból Görögországba érkezett menekültek száma elérte az 53 ezer 150-et.

A Takvim című kormánypárti napilap szerint Európa nem veszi emberszámba a menekülteket. Amíg Törökország tárt karokkal fogadja, addig az Európai Unió “elnáspángolja” őket – írta az újság.
Hozzátette: Törökország mintegy 2,5 millió szíriai menekültnek ad otthont, mindegyiket eteti, itatja, a legjobb körülmények között látja vendégül. Európa országai emberségből megbuktak, a migránskérdésben képmutatóan viselkedtek. Míg Törökországnak azt mondták, hogy nyissa ki kapuit, addig maguk a “kisujjukat sem mozdították”, drótkerítésekkel zárták le határaikat.

A Takvim szerint a “nyugat kegyetlenségére” a görög-macedón határon hétfői lezajlott lázadás a legutóbbi példa. A napok óta tartó étlenségtől és szomjúságtól türelmüket vesztett menekültek puszta kézzel indultak neki a szögesdrótoknak. A rendőrség könnygázzal, vízágyúval és gumibottal lépett fel ellenük – emlékeztetett a lap.

Egy másik lap, a Habertürk kommentárjában észrevételezte, hogy Európa nemcsak, hogy nem fogadja be a menekülteket, hanem erőszakkal kezdett el fellépni ellenük. A hétfői idomeni összecsapásban nők és gyerekek is megsebesültek.

Az újság hangsúlyozta, hogy Törökország visszafogad 308, eddig őrizetben tartott menekültet Görögországtól, akik illegális úton jutottak át az Égei-tenger nyugati partjára, és onnan kiutasították őket. A visszaszolgáltatás első hullámaként pakisztániak és bangladesiek érkeznek Törökországba.

Az Aksam című napilap emlékeztetett, hogy a legutóbbi, február 18-ra tervezett EU-török csúcstalálkozót a február 17-i, 29 halálos áldozatot követelő ankarai merénylet miatt elhalasztották március 7-re, mivel Ahmet Davotoglu török miniszterelnök akkor lemondta utazását Brüsszelbe.
Az újság tudni véli: Törökországot a márciusi 7-i találkozón mindenekelőtt az érdekli majd, hogy az Európai Unió tagállamai hány menekültet fogadnak be.

A Vatan című napilap úgy értékeli – Nikola Poposzki macedón külügyminiszter kijelentésére hivatkozva -, hogy a Nyugat a migránsokra nem mint emberekre, hanem mint “problémára” tekint. “Törökország, ments meg minket!” – áll az újság címoldalán a hétfői incidenst követően.

A görög hatóságok becslései szerint 6-8 ezer közé tehető az idomeni átkelőhelynél várakozó, többségében szíriai és iraki menekültek száma, összesen pedig mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban. Mintegy 300 iraki és szíriai migráns a kerítés ledöntésével tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé.

A torlódás azért alakult ki, mert Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén megállapodtak, hogy legfeljebb 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát, Görögországba azonban ennél naponta lényegesen többen érkeznek.

Törökország tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezésére, cserében az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás