Török miniszter: holtpontra jutottak a vízumliberalizációs tárgyalások

Volkan Bozkir
kép forrása: www.youtube.com

Brüsszel, 2016. május 13., péntek (MTI) – Holtpontra jutottak a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére vonatkozó tárgyalások, az Európai Bizottságnak “új formulával” kell előállnia a probléma megoldásához – figyelmeztetett Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter, aki Johannes Hahn uniós bővítési biztossal tárgyalt pénteken Brüsszelben.

 

Sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette, jelen pillanatban “nem nagyon bízik benne”, hogy létrejön a vízumliberalizációs megállapodás a felek között.

Az uniós vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok öt területen vannak, köztük a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában. Recep Tayyip Erdogan török államfő viszont múlt héten leszögezte, szó sem lehet az unió által vitatott törvény módosításáról.

Bozkir erre utalva az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás “Achilles-ínjának” nevezte a terrorellenes törvény feletti vitát. Hozzátette, az ország jelenlegi biztonsági helyzetében politikailag kivitelezhetetlen a jogszabály módosítása.

Kijelentette, a terrorizmus elleni harcról szóló török törvény “nem rosszabb”, mint más országok hasonló szabályai. A miniszter ezért az álláspontja mielőbbi felülvizsgálatára szólította fel az Európai Bizottságot.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet szerint a hatályos török jogszabályban túlságosan tágan értelmezik a terrorizmus és a terrorista cselekmények fogalmát, és a törvényt felhasználva újságírókat és ellenzékieket börtönöznek be a hatóságok.

A török miniszter szavai fokozzák az aggodalmakat az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény jövőjét illetően. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben az unió nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a törökök válaszlépésként megnyitják a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt.
Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített a 72-ből. Az Európai Bizottság az előző héten javaslatot tett rá, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás