Több száz migráns érkezett Dél-Olaszországba, egy emberkereskedőt őrizetbe vettek

Több száz migráns érkezett Dél-Olaszországba, egy emberkereskedőt őrizetbe vettek
Illusztráció, korábbi felvétel, Lampedusa. forrás: en.wikipedia.org

Róma, 2016. május 2., hétfő (MTI) – Mintegy ötszáz migráns érkezett Szicília szigetére hétfőn, akiket az Olaszország és Afrika közötti Szicíliai-szorosban mentettek ki. Az olasz hatóságok egy migránscsoportot szállító emberkereskedőt is őrizetbe vettek.

 

A Líbiából útra kelő migránsokat több akcióban mentették ki a vízből. Négyszázötven-négyen érkeztek meg Szicíliába, az olasz hatóságok becslése szerint 20-30 ember eltűnt, valószínűleg a tengerbe fulladt.

Ketten a mentés közben haltak meg. A túlélők közül nyolc embert égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani, egy másik férfit magas láz miatt, egyet azért, mert lövedéket kellett eltávolítani a karjából, két várandós nőt pedig orvosi vizsgálatra vittek kórházba. A meglőtt férfi elmondta, hogy a líbiai táborban, ahol az emberkereskedők fogva tartották őket, éhséglázadás tört ki, és a táborfelügyelők lőttek rá az emberekre.

Az egészséges migránsok felét a szicíliai Pozzallóban januárban nyitott regisztrációs központban helyezték el, a többieket más szicíliai befogadóállomásokra vitték.

Az utóbbi hétvégén több mint ezer ember érkezett a dél-olaszországi partokhoz. Csak Pozzallóban az év eleje óta több mint ötezer ember érkezett a helyi regisztrációs központba.

Mindannyiukat az Olaszország és Észak-Afrika közötti tengerszakaszon mentették ki a vízből olasz és külföldi hadihajók és kereskedelmi hajók.

Az olasz rendőrség szintén a szicíliai Pozzallóban őrizetbe vett egy 24 éves férfit. A túlélők beszámolói szerint emberkereskedőről van szó, ő irányította azt a gumicsónakot, amely pénteken Líbia partjainál elsüllyedt. A helyszínre siető mentőhajók 99 embert mentettek ki, és két holttestet emeltek ki. A túléől szerint mintegy huszonöten veszhettek a tengerbe. Az utazásért fejenként ezer eurót (több mint 300 ezer forint) fizettek.

Az elfogott embercsempész az afrikai Maliból származik. Egy szenegáli társát még keresik. Ő a gyanú szerint a Szicíliára érkezett menedékkérők között rejtőzött el.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás