Szükségállapot bevezetésének tervezetét ismerteti egy osztrák lap

der standard

Bécs, 2016. szeptember 1., csütörtök (MTI) – Szükségállapot bevezetéséről és annak indokairól szóló kormánytervezetről számolt be a Der Standard című osztrák lap csütörtökön, a tervezet felsorolja azokat az indokokat, amelyek szerint veszélyben lehet a közrend és Ausztria belső biztonsága.

 

A dokumentum szerint a felhalmozódott menedékkérelmi eljárások miatt a közintézmények működése “igencsak túlterhelt” és össze is omolhat, amennyiben a tavalyi évhez hasonlóan nagy menekültáradat érkezik. A balkáni menekültútvonal lezárása miatt csökkent a benyújtott kérelmek száma, azonban csak Líbiában a becslések szerint 500 ezer és egy millió között van azok száma, akik várják, hogy átutazhassanak Európába.

A lap által ismertetett tervezet arra is figyelmeztet, hogy a menekültek számára biztosított alapellátás rendszere összeomolhat, amennyiben újra tömegek érkeznek az országba. A hatóságok azt sem tudták Ausztriában megakadályozni, hogy a menedékkérők időszakosan ne váljanak hajléktalanná.

Kitér arra is, hogy a jelen helyet a menekültgyerekek magas száma miatt az iskolákat és a gyermekpszichológiai ellátást is “alig legyőzhető” kihívás elé állítja.

A dokumentum arra figyelmeztet, hogy a börtönökben gyakrabban fordulhat elő radikalizálódás, és a bíróságoknál megemelkedhet a panaszos eljárások száma.

Arról is szó esik, hogy a nagyobb befogadóközpontokban gyakrabban fordulhatnak elő etnikai, kulturális és szociális különbözőségen alapuló konfliktusok.

A tervezet idézi az aktuális bűnügyi statisztikát is, amely szerint az idegen országból érkező bűnelkövetők száma 2015-ben mintegy 93 ezerre nőtt, vagyis csaknem négyezerrel több eset történt, mint az azt megelőző évben. A gyanúsított menedékkérők száma 11,6 százalékról 15,6 százalékra nőtt, a menedékkérők által elkövetett bűnesetek száma 2015-ben 39 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A szakértők korábbi megállapítása szerint a tavalyi adat valójában fajlagosan csökkenő értéknek tekinthető az arányok alapján, hiszen az Ausztriában benyújtott menekültkérelmek száma tavaly mintegy megháromszorozódott a korábbi évhez képest.

Az idegen országból érkezőkkel szembeni vádemelés leginkább kábítószer miatti visszaélés, lopás, testi sértés és szexuális visszaélés miatt történt. A megállapítás szerint az esetek gyanúsítottjai jellemzően afganisztáni, nigériai, marokkói és algériai állampolgárok. A lap a tervezetre hivatkozva arról is beszámol, hogy emelkedett a menekültek ellen elkövetett bűncselekmények száma is, hiszen míg 2015 első félévében 25, addig a második félévben 172 ilyen eset történt.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Idén eddig összesen 11 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

2015-ben 158 ezer osztrák állampolgár követett el bűncselekményt, öt százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy – tekintettel a menekültek nagy számára – bevezessék-e a menekültügyi szükségállapotot, és ha igen, mikor. Ebben esetben a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) által csütörtökön bemutatott állásfoglalás szerint a párt kiáll a szükségállapot bevezetése mellett.
Szorgalmazzák azonban, hogy a menekülteknek egy éven át lehetőségük legyen a munkaerőpiaci beilleszkedésre. Ennek keretein belül az emberek kötelezően nyelv-, érték- és kompetenciakurzusokat végeznének és három hónapig településeknek vagy nonprofit szervezeteknek dolgoznának. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjának javaslata szerint figyelembe véve a menekültek képzettségét, olyan régióba küldenék az embereket, ahol az adott szakmából hiány van.

Az ausztriai szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet.

Az SPÖ megállapítása szerint a négy hetes jóváhagyási folyamat alatt Ausztriának megbeszéléseket kell folytatnia Magyarországgal a szükségállapot bevezetéséről.A párt szerint a szükségrendelet októberben léphetne életbe.

Doskozil védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus indoklása szerint amíg nincsen európai megoldás, addig szükség van a nemzeti intézkedésekre. Mint fogalmazott: a szükségrendelet az érkező menekültek számnak korlátozásában segít majd.

A kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) korábbi javaslata szerint a munkanélküli menekülteket egy eurós órabérért közhasznú munkára köteleznék, német mintára hetente 15-30 órát dolgoznának. Amennyiben ezt megtagadják, kevesebb szociális ellátáshoz jutnának. A néppárt továbbá azt szorgalmazta, hogy gyorsítsák meg a bűncselekményt elkövető menedékkérők ügyének elbírálását és vonják büntetőjogi felelősségre az illegális gazdasági bevándorlókat.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás