Szlovákia 25 rendőrt küld augusztusban Magyarországra

szlovák rendőr
illusztráció forrása: kormany.hu

Pozsony, 2016. július 25., hétfő (MTI) – Szlovákia augusztusban 25 rendőrt küld Magyarországra, hogy a szerb határnál a határvédelmi feladatok ellátásában segédkezzenek – közölte Denisa Baloghová, a szlovák országos rendőrfőkapitányság szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 

A szlovákiai rendőrök kiküldetésére Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően kerül sor – mutatott rá a szóvivő. Kifejtette: a rendőri egység augusztus elsején kezdi meg kiküldetését, amely egyelőre egyhónapos időtartamra szól. Hozzátette: Szlovákia partnerországai kérése alapján a jövőben is készen áll a hasonló jellegű támogatásra és arra, hogy az eddigiekhez hasonlóan rugalmasan reagáljon.

A szlovákiai rendőrök más országokból érkező rendőri egységekkel együtt a szerb-magyar határnál látnak majd el határvédelmi feladatokat, magyar kollégáiknak segédkezve. A kiküldetésben résztvevő szlovák rendőrök annak a háromszáz fős speciális “külföldi” egységnek a tagjai, amely létrehozásáról tavaly hozott döntést Pozsony az illegális migrációból adódóan megszaporodott feladatok ellátása céljával.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek a múlt héten Varsóban tartott kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Magyarország újra partnerei segítségét kéri a schengeni határok védelméhez. Erre reagálva Robert Fico szlovák kormányfő még ott bejelentette, hogy a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben a migránsválsággal összefüggésben. Fico – utalva arra, hogy szlovákiai rendőrök már a tavalyi évben is végeztek feladatokat Magyarországon hasonló céllal – rámutatott: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás