Szlovák miniszter: új megoldásra van szükség a válság kezelésében

Robert Kaliňák
kép forrása: commons.wikimedia.org

Brüsszel, 2016. november 18., péntek (MTI) – Az Európai Unió tagállamainak azonosak a céljai a migrációs válság kapcsán, a krízis kezelésére tavaly elfogadott megoldási javaslat helyett azonban új eszközöket kell kidolgozni – jelentette ki Robert Kalinák, a soros EU-elnök Szlovákia belügyminisztere pénteken, az uniós belügyminiszterek brüsszeli ülése előtt.

 

Kalinák azt közölte, a tanácskozásnak a terrorizmus elleni harc, az EU tervezett utasregisztrációs rendszere, illetve a titkosszolgálati információcsere fokozása lesz a fő témája.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető beszámolt a belügyminiszterek előző esti informális munkavacsorájáról, amelynek során bemutatta országa javaslatát a migrációs válság kezelésére. Elmondta, hogy nagyjából háromórás megbeszélést folytattak, de részleteket nem árult el a szlovák indítványról, csak annyit, hogy kollégái nem ellenezték a javaslatot.

Sajtóhírek szerint a szlovák uniós elnökség “hatékony szolidaritásra” szólított fel a tagállamok körében köröztetett egyik dokumentumában. Ennek értelmében az uniós országok szükség esetén választhatnának, miként kívánják kivenni a részüket a menekültválság kezeléséből.

Kiszivárgott információk szerint a szlovák indítvány három forgatókönyvet vázolt fel a migránsáradat intenzitásától függően. Az első esetben, amikor “mérsékelt” a beáramlás, akkor a jelenlegi szabályok lennének érvényesek. Számszerűen nem határozták meg, hogy ez mit jelentene, a menedékkérők magasabb száma esetén azonban életbe lépne a “hatékony szolidaritás”, amikor valamilyen formában a tagállamok mindegyikének részt kellene vennie a krízis kezelésében, ez akár magasabb anyagi hozzájárulást is jelenthetne, akár azt, hogy segítenek a menedékkérők elszállásolásában, a jogosulatlan kérelmezők visszaküldésében vagy a külső határok védelmében.

A legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyv esetén a tagállamok vezetői elfogadhatnának sürgősségi intézkedéseket, de kizárólag önkéntes alapon.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a tanácskozás előtt kijelentette: “Sok még a tennivaló, komolyan kell gondolnunk, amit szolidaritás alatt értünk. Úgy gondolom, hogy a szolidaritásnak kizárólag egy jelentése van.”

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás