Szijjártó Péter: Nem fordulhat elő még egyszer, hogy százezrek lepjék el a kontinenst ellenőrizetlenül

Szijjártó Péter
Koppenhága, 2016. május 31. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Soren Espersen, a külpolitikai bizottság elnöke a Folketingben, a parlamentben, Koppenhágában 2016. május 31-én. MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt

Brüsszel/Koppenhága, 2016. május 31., kedd (MTI) – Nem fordulhat elő még egyszer az, ami 2015-ben történt, hogy emberek százezrei lepjék el a kontinenst ellenőrizetlenül – nyilatkozott kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Koppenhágából telefonon az MTI-nek.

 

Az egynapos dániai munkalátogatáson tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: közös európai megoldásra van szükség a bevándorlási válság megoldása tekintetében.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Kristian Jensen dán miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel történt megbeszélésén egyetértettek abban, hogy az európai határvédelem elengedhetetlenül fontos része az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek.

A tárcavezető elmondta: arról tájékozatta dán kollégáját, hogy a Schengen 2.0 dokumentumban leírtaknak megfelelően Magyarország a külső határvédelmet tartja a legfontosabbnak a bevándorlási válság kezelése tekintetében.

A megbeszélésen Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország számára a kötelező kvótarendszer teljes mértékben elfogadhatatlan, mert meghívást jelent azoknak, akik be akarnak vándorolni. A kvóták tovább növelik a bevándorlási nyomást Európában, és nem megoldják, hanem tovább súlyosbítják a válságot – foglalt állást a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország zsarolásnak tarja az Európai Bizottság pénzbüntetésre vonatkozó javaslatát.

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a dán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán szóba került az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók kérdése is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország nem támogatja a szankciók automatikus, “fű alatti” meghosszabbítását.

A szankciók jövőjéről a lehető legmagasabb szintű nyílt, politikai vitát kell folytatni felmérve azt, hogy a szankciók eddig milyen eredményhez vezettek – jelentette ki.

A megbeszélésen világossá vált, hogy Dánia nem ellenez ilyen jellegű nyílt vitát az orosz szankciók jövőjéről – tette hozzá.

 

Altusz Kristóf; Hellebrandt László; Iván Gábor; Szijjártó Péter; Ésik Róbert
Koppenhága, 2016. május 31.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j3) megbeszélést folytat Soren Espersennel, a külpolitikai bizottság elnökével (b2) a Folketingben, a parlamentben, Koppenhágában 2016. május 31-én. Jobbról Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA elnöke (j), Hellebrandt László nagykövet (j2), Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára (j4) és Iván Gábor elsõ beosztott (j5). Balról Kenneth Kristensen Berth, az Európa-politikai Bizottság alelnöke (b), Pernille Deleuran referens (b3), Peter Riis referens (b4) és Eva Esmarch fõtanácsadó (b5, háttal).
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt

 

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Dánia és Magyarország egymás megbízható partnerei, aminek alapját a 15 ezer magyar embernek munkát adó dán vállalatok meglévő és a közeljövőben tervezett magyarországi beruházásai jelentik.

Arról tájékoztatott, hogy dán vállalatok komoly beruházásokat jelentettek be, és hajtanak végre Magyarországon. A LEGO például úgy döntött, hogy megduplázza magyarországi kapacitását, a gyógyászati segédeszközök gyártásával és értékesítésével foglalkozó Coloplast új logisztikai központot épít Tatabányán, a Grundfos, a szivattyúmegoldások és vízzel foglalkozó technológiákat gyártó dán cég pedig úgy döntött, hogy Magyarországra telepíti globális termelési központját.

Szijjártó Péter elmondta: látogatásán újabb megállapodást sikerült kötni az egyik legnagyobb európai gyógyszergyártó vállalatcsoporthoz tartozó céggel. A Xellia nevű vállalattal kötött megállapodás értelmében az antibiotikumokat gyártó cég tesztlaboratóriumot épít Budapesten, ahol a vállalatcsoport által előállított valamennyi antibiotikum-alapanyagot tesztelik majd a végső használatbevétel előtt. A hárommilliárd forintos beruházás nyolcvan új munkahelyet teremt – tette hozzá a tárcavezető.

A munkahelyteremtés és beruházásaik révén a dán vállalatok nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság sikeréhez – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás