Szijjártó: az unió külső határait közösen kell megvédeni

Szijjártó: az Egyesült Államok nélkül nincs megoldás a válságra
korábbi felvétel, forrás: youtube.com

Bécs, 2016. szeptember 16., péntek (MTI) – Amennyiben Ausztria valóban védelmet akar a menekültekkel szemben, akkor az unió és a schengeni övezet külső határait közösen kellene biztosítani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák közszolgálati médiának adott (ORF) interjújában, amelyet a rádió péntek reggel számolt be.

 

A miniszter kijelentette: a magyar kormány biztonságot akar nyújtani a polgárainak és az országnak. Egyúttal leszögezte: Európa biztonságát is veszélyezteti, ha emberek tíz- vagy százezrei illegálisan lépnek be az országba. Indoklása szerint amikor migránsok ellenőrzés nélkül meneteltek, a terrorszervezetek Európába tudták küldeni a terroristáikat.

“Meg akarjuk állítani az Európa felé tartó migrációs hullámot és az ellenőrizetlen határátlépést” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: emiatt Magyarország állandó vitában áll Brüsszellel. Rávilágított arra is, hogy a magyarországi kvótareferendum világos eredménye, a polgárok demokratikus állásfoglalása lesz a legjobb támogatása annak, hogy a kormány végrehajtsa menekültügyi politikáját.

Már annyi állásfoglalást hallottunk arról, hogy mennyire fontos megvédeni az unió külső határait, azonban eddig még semmi nem történt – mondta Szijjártó az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozóját megelőzően. Aláhúzta ugyanakkor, hogy egyedül Magyarország tett érdemi intézkedéseket a határ biztosítása érdekében.

Amikor Magyarország megvédte a határait, kemény bírálatokat kapott Ausztriától – mondta Szijjártó az osztrák szükségállapot tervezett bevezetésének kérdéséről. A miniszter barátságtalannak és különösnek nevezte, hogy most Bécs egy schengeni határszakaszt akar lezárni.

Az osztrák kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdetne a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén, ha úgy vélik, hogy már túl sok a menedékkérő az országban. A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás