Szerbia szempontjából kulcsfontosságú egy uniós megoldás

Orosz Anna, külügyi intézet
korábbi felvétel forrása: nava.hu

Budapest, 2016. október 4., kedd (MTI) – A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint Szerbia számára kulcsfontosságú, hogy a bevándorlási hullámban európai uniós megoldás szülessen.

 

Orosz Anna az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: Szerbia a balkáni útvonalon tranzitország, ahonnan Horvátország, Szlovénia, illetve Ausztria felé mennek tovább az emberek. A szerb vezetők is többször felhívták a figyelmet arra, hogy Szerbia egyedül nem képes kezelni az országon áthaladó menekültáradatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten megbeszélést folytatott Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel. Ivica Dacic kérdésre elmondta: a jelenleg Szerbiában tartózkodó migránsokkal az ország már elérte tűrőképessége határát, és ha újra tömegesen érkeznek, intézkedniük kell. Szijjártó Péter a tanácskozás után bejelentette, hogy Magyarország húsz rendőrrel támogatja Szerbia déli határának védelmét, mert reális a veszélye egy újabb bevándorlási hullám megindulásának a Nyugat-Balkánon keresztül.

Orosz Anna az M1 műsorában kitért arra is, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseit, és a menekültkérdés mellett több más ügyben – például infrastrukturális fejlesztésekben, vasúti fejlesztésben, új határátkelő megnyitásában – is segíti déli szomszédját.

A magyar kormány a vajdasági fejlesztések egy fő támogatója – emelte ki a szakértő, megjegyezve: ez a Szerbiában élő magyar kisebbségek szempontjából is fontos.

Közben a magyar határ megnyitásáért demonstrálnak Belgrádban

Budapest, 2016. október 4., kedd (MTI) – A magyar-szerb határ megnyitásáért demonstrálnak Belgrádban tartózkodó migránsok – jelentette az M1 aktuális csatorna kedd délelőtt.

A Híradó helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a szerb fővárosban többen éhségsztrájkba, tiltakozásba kezdtek kedden, azt kérve, hogy nyissák meg előttük a magyar határt.

A tudósítás szerint mintegy 150-200 ember – köztük többen hátizsákjaikkal, csomagjaikkal – elindult az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának belgrádi épülete elé. A tudósítónak nyilatkozók azt mondták, gyalog mennek majd a magyar határ felé.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás