Szerbia magyarázatot kér a magyar hatóságoktól a migránsokra vonatkozó új törvényről

Aleksandar Vulin
kép forrása: commons.wikimedia.org

Belgrád, 2016. június 14., kedd (MTI) – Szerbia nem engedi meg, hogy Magyarországról vagy bármely más országból erővel küldjenek vissza migránsokat Szerbia területére, Belgrád pedig magyarázatot fog kérni a magyar hatóságoktól a migránsokról szóló új törvényről, amely szerint a határ nyolc kilométeres körzetében elfogottakat visszaküldhetik a határra – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden.

 

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn jelentette be, hogy azokat a migránsokat, akik nem követtek el bizonyítható bűncselekményt, hanem szabálysértéssel – például már megbontott kerítésszakaszon, kamionba vagy vasúti szerelvénybe bújva – jutottak át a határon Magyarországra, és 8 kilométeren belül feltartóztatják őket a hatóságok, visszakísérik a belépési pontra, ahol menekültügyi kérelmet terjeszthetnek elő. A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását, kiutasítást pedig nem alkalmaznak az érintettekkel szemben – tette hozzá az államtitkár, aki a legfőbb célként határozta meg, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon. Mindezt a szerb sajtó viszont úgy értelmezte, hogy a migránsokat Szerbiába fogják visszatoloncolni, és erre a hírre reagált a szociális ügyi miniszter is.

Aleksandar Vulin leszögezte, hogy ilyet egyetlen ország sem kényszeríthet rá a másikra következmények nélkül, és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne. Felhívta a figyelmet arra, nemzetközi törvények szabályozzák azt, hogy hogyan, milyen indokkal lehet valakit egy másik országba visszaküldeni.

Aláhúzta, hogy Szerbia nem lesz a migránsok “parkolóhelye”, azaz olyan terület, ahova vissza lehet mindenkit küldeni, mert valaki úgy döntött. Aleksandar Vulin szerint a hétfőn elfogadott magyar törvény “arra enged következtetni, hogy bármilyen megállapodás, egyezség, párbeszéd vagy a nemzetközi jog betartása nélkül vissza lehet küldeni valakit Szerbia területére, ez pedig számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan”.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint ha valóban igaz, hogy Magyarország Szerbiába küldené vissza a határ mentén elfogott migránsokat, azzal a migráció teljes terhét Szerbiára helyezné át.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás