Szanyi: az EU-nak is létérdeke Putyin ukrajnai nyomulásának megállítása

Szanyi Tibor MSZP
kép forrása: www.szanyitibor.hu

Brüsszel, 2016. szeptember 21., szerda (MTI) – Az uniós tagállamoknak létérdeke, hogy megállítsák Vlagyimir Putyin orosz elnök erőszakos nyomulását Ukrajnában, annak a következő célpontjai ugyanis ők maguk lehetnek – közölte szerdán Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő, miután részt vett az EU és Ukrajna közötti Parlamenti Társulási Bizottság (PTB) ülésén.

 

Az Ukrajna felzárkózását és a felek közti társulási megállapodás végrehajtását elősegíteni hivatott politikai fórum szeptember 20-21-én ülésezett Kijevben.

Az uniós és ukrán törvényhozók közösen elfogadott nyilatkozatukban megerősítették a “Moszkva anyagi és katonai támogatására támaszkodó erőszak elutasítását és a Krím félsziget törvénytelen annektálásának el nem ismerését”. Emellett rámutattak a “főként az ország keleti területeit, a közel 1,6 millió belső menekültet, valamint a politikai okból bebörtönözötteket sújtó drámai humanitárius helyzetre”.

Az európai parlamenti képviselők bíztatónak nevezték az EU-ukrán társulási megállapodás végrehajtásának gyakorlati tapasztalatait, méltatták az ukrán reformokat, illetve a folyamat fokozott politikai és anyagi támogatására tettek ígéretet, hogy a korrupció elleni küzdelem, a hatékony közigazgatás kiépítése és az energiaszektor átalakítása terén további előrelépést lehessen elérni.

“Újfent bebizonyosodott, hogy a szabad, demokratikus jogállam kiépítése, az ország szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása, valamint az orosz expanziós törekvések elutasítása tekintetében az ukrán nép legfőbb politikai és gyakorlati támasza az Európai Unió, s ezen belül pedig az Európai Parlament – párt- és tagállami különbségeken átívelő – következetes támogatása” – hangsúlyozta közleményében Szanyi Tibor, a PTB alelnöke.

A szocialista politikus arról is beszámolt, hogy a tanácskozáson mindemellett felhívta az ukrán fél figyelmét a “valamennyi nemzeti kisebbséget megillető jogok következetes és valódi érvényesítésének fontosságára mind a központi politika, mind a helyi gyakorlat szintjén”.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás