Szakértő: előremutató a kelet-közép-európai térség egységes fellépése

Szakértő: előremutató a kelet-közép-európai térség egységes fellépése Horváth József, a polgári és katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese
Horváth József, a polgári és katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese forrás: www.hirado.hu

Budapest, 2016. március 2., szerda (MTI) – A migráció és az orosz-ukrán konfliktus jelenleg a két legfőbb biztonságpolitikai kérdés a kelet-közép-európai térségben, ezért ezen országok egységes fellépése mindenképpen előremutató a júliusi NATO-csúcs előtt – mondta Horváth József, a polgári és katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese az M1 szerda reggeli műsorában.

 

Szerdán Varsóban megbeszélést tartanak kilenc ország (a visegrádi négyek, a balti országok, Bulgária és Románia) nemzetbiztonsági testületeinek képviselői. Horváth József azt mondta: ez a tanácskozás felkészülés arra, hogy a NATO-csúcs előtt egységes álláspontot alakítsanak ki a terrorizmus, a migráció és az orosz-ukrán konfliktust ügyében.

Horváth József szerint a migránsok elosztásának kérdésében egyre inkább magára marad Angela Merkel német kancellár, és az is jól látható, hogy nagyon nagy változás történt az európai országok politikájában. Utalt arra, hogy Franciaország felszámolja a calais-i menekülttábort, visszaállítják a belga-francia határ ideiglenes ellenőrzését, továbbá Ausztria is az “élére állt” a Balkánról érkezők erősebb szűrésének.

A biztonságpolitika kérdését, amellyel Európa szembesült az utóbbi egy évben, nem lehet lokális szinten megoldani – mondta -, nyilvánvaló, hogy Kelet-Közép-Európának és a Balkánnak meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyekkel távol tartható “a Németország felé indult erőszakos áramlás”.

Az unió “magállamainak” előbb-utóbb fel kell ismerniük, hogy lépniük kell, különben évtizedek óta éve megszokott, gazdaságilag fontos vívmányok vesznek el, aminek komoly gazdasági hatásai lehetnek – jelentette ki.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás