Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

Horváth József biztonságpolitikai szakértő
forrás: hirado.hu

Budapest, 2016. június 15., szerda (MTI) – Horváth József biztonságpolitikai szakértő nem feltételezi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet tud olyan logisztikai láncolatot működtetni a Közel-Kelettől Párizsig, amellyel percre pontosan képes lenne irányítani egy magányos merénylő tevékenységét.

 

Horváth József ezt azzal kapcsolatban mondta el az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy keddre virradó éjszaka a franciaországi Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta a feleségét.

Szavai szerint véletlen egybeesés, hogy ez a támadás a labdarúgó Európa-bajnokság idején történt. Ugyanakkor aggasztó – tette hozzá -, hogy az elkövető meg tudta találni a rendőrparancsnok lakását, ismerte az útvonalát, majd a sötét utcán megtámadta, ráadásul sajnálatos módon iszlamista “propagandaszöveget” is meg tudott jelentetni. Utóbbit úgy értékelte: azért nagyon káros, mert így a támadó másoknak adhat ösztönzést arra, hogy hasonló tetteket kíséreljenek meg.

A biztonságpolitikai szakértőt arról is kérdezték, hogy európai határvédelmi ügynökség, a Frontex nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint balkáni útvonal lezárása érdemben csökkentette a migrációs hullámot; Horváth József úgy válaszolt: szakmai szemmel nem volt tartható az eddigi álláspont, ki kellett mondani, hogy a balkáni útvonal lezárása a leghatékonyabb megoldás, így lehet legjobban védeni Nyugat-Európát.

A szakértő arról is beszélt, hogy új migrációs útvonal alakulhat ki Lengyelországon keresztül. Szavai szerint mivel Ukrajnában instabil helyzet alakult ki az elmúlt években, a keleti határokat kiemelten védi az ország az oroszokkal szemben, így a lengyel-ukrán határ védelme kevésbé biztosított, és ezt a szervezett bűnözői csoportok “pillanatok alatt” felismerik és kihasználják.

Horváth József jelezte: nem ezrével mennek naponta Németország felé ebből az irányból, hanem csupán azok, akik meg tudják fizetni az embercsempészeket és biztonságosabbnak tűnő, gyorsabb útvonalon igyekeznek elérni céljukat.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás