Szájuk bevarrásával tiltakoznak iráni migránsok a calais-i tábor felszámolása ellen

Szájuk bevarrásával tiltakoznak iráni migránsok a calais-i tábor felszámolása ellen
forrás: youtube.com

Párizs, 2016. március 3., csütörtök (MTI) – Szájuk bevarrásával tiltakozik néhány iráni migráns az észak-franciaországi Calais-ban a sátortábor egy részének fokozatos felszámolása ellen.

 

Szerdán nyolc, csütörtökön pedig kilenc iráni migráns varrta be a száját az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet egyik menedékhelyével szemben, a dzsungelnek is nevezett sátortábor azon részében, amelynek kiürítését hétfőn kezdte meg jelentős rendőri biztosítás mellett a helyi prefektúra.

Valamennyi tiltakozó férfi, szinte mindegyik eltakarta sállal az arcát, s Will you listen now? (Most már meghallgattok minket?) feliratú táblát tartottak maguk elé. Néhányan a helyszínt biztosító rendőrök elé vonultak, miközben pár méterre onnan a prefektúra által megbízott takarítóvállalat buldózere dolgozott.

Francois Guennoc, a L’Auberge des migrants (A migránsok menedéke) nevű segélyszervezet vezetője szerdán azt mondta: a szájbevarrók az ellen tiltakoztak, hogy “lerombolták a viskójukat”.

Tavaly novemberben a görög-macedón határon legalább öt, szintén magát iráninak mondó migráns szájbevarrással követelte, hogy engedjék át a határon.

A tiltakozó akcióra Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök találkozójával egy időben került sor. A két ország vezetője a Calais-tól 150 kilométerre található Amiens-ben tartja szokásos éves találkozóját, amelynek fő témája a Nagy-Britanniába átjutni próbáló calais-i migránsok sorsa.

Hivatalos források szerint Nagy-Britannia 22 millió euróval megemeli a Franciaországnak nyújtott támogatást a migránsválság kezelésére. London eddig több mint 60 millió eurót folyósított a francia kormánynak. Az összeget Párizs a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatorna alatti alagút bejárata és a calais-i kikötő körüli övezet biztosítására, valamint az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítésére fordítja.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által mostanig megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található mintegy száz befogadóközpontban ajánlanak fel nekik szállást, ha a migránsok lemondanak arról, hogy átjussanak Nagy-Britanniába, és menekültkérelmet nyújtanak be Franciaországban. A tábor fokozatos kiürítése négy nappal ezelőtt kezdődött meg, s a helyi prefektúra szerint legalább három hetet vesz igénybe.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás