A Süddeutsche Zeitung és a Neue Zürcher Zeitung a kvótareferendumról

Külföldi sajtó Magyarországról
forrás: pixabay.com

Berlin, Bécs, 2016. július 22., péntek (MTI) – A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a kvótareferendumról szóló kormányzati tájékoztató kampány új szakaszának elindításával kapcsolatban közölt összeállítást pénteki számában.

 

A Ki fél az idegen embertől? című írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy a kormány “elkezdte a kampányt, és félelmet gerjeszt célzottan a migránsok ellen”, viszont az “elriasztás politikája kevéssé hatásos, hiszen emelkedik a határátlépések száma”.

A szerző kifejtette, hogy a menekültek uniós tagországok közötti elosztására szolgáló kvótákról szóló vita “tényelegesen egy látszatvita”, mert az elképzelést várhatóan nem valósítják meg, és nem tűnnek praktikusnak az alternatív tervek sem, köztük az egyfajta szolidaritási járulékról szóló koncepció. Angela Merkel német kancellár ezért is törekedett az EU-Törökország megállapodás létrehozására. Azonban a törökországi puccskísérlet utáni fejlemények miatt erősödik az aggodalom, hogy elbukhat a megállapodás, és így ismét aktuálissá válhat egy EU-n belüli szabályozás, amelyről “Magyarországon hallani sem akarnak” – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A határvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban hozzátette, hogy a “bezárkózásra tett kísérletek nemigen eredményesek”, ezt jelzi, hogy az illegális határátlépések száma a tavaly őszi meredek csökkenés után ismét jelentősen emelkedik.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadásában úgy vélte, hogy a nizzai merénylet és a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás kedvezhet a magyar kormánynak a kvótareferendum kimenetelét illetően.

Meret Baumann, a lap budapesti tudósítója szerint a legújabb terrortámadások magyarázata Orbán Viktor számára “olyan, mint az egyszeregy”. Idézte a magyar kormányfőnek a visegrádi országok varsói csúcstalálkozóján elhangzott kijelentését, miszerint az illegális bevándorlás és a terrortámadások között összefüggés van.

A szerző úgy véli, hogy az őszi kvótareferendum miatt tematizálja Orbán a “menekültügy kérdését belföldön és külföldön egyaránt”.

A tudósító szerint nem kérdéses, hogy a lakosság a kvóta ellen szavaz majd, hiszen nagyon egyértelmű Orbán restriktív politikájának támogatottsága.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás