SPD: Helmut Kohlnak latba kell vetnie befolyását Orbán Viktornál az európai szolidaritás érdekében

Orbán Viktor és Helmut Kohl
korábbi felvétel, forrás: helmutkohllookingatthings.tumblr.com

Berlin, 2016. április 18., hétfő (MTI) – A német szociáldemokrata párt (SPD) főtitkára hétfőn azt mondta, hogy Helmut Kohl volt német kancellárnak az európai szolidaritás biztosítása érdekében latba kell vetnie befolyását Orbán Viktornál a magyar miniszterelnökkel tartandó találkozóján. A látogatással kapcsolatban az ellenzéki Zöldek is megszólaltak, az ökopárt egy parlamenti (Bundestag-) képviselője bírálta a volt kancellárt Orbán Viktor meghívása miatt.

 

Az SPD főtitkára, Katharina Barley a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak azt mondta, hogy Helmut Kohlnak – a koalíciós társ jobbközép CDU egykori elnökének – fel kell használnia befolyását a magyar kormányfőre, mert el kell kerülni, hogy Európa még inkább megosztottá váljék.

Német sajtójelentések alapján Helmut Kohl kedden fogadja Orbán Viktort otthonában, a Rajna-vidék-Pflaz tartományi Oggersheimben.

A térség egyik Bundestag-képviselője, Tabea Rössner, a Zöldek politikusa szerint Orbán Viktor meghívása “végzetes üzenet” Helmut Kohl részéről. Szerinte a volt kancellár a mostani kormányfő, Angela Merkel menekültpolitikájának bírálatával és Orbán Viktor meghívásával nem szolgálja az európai integráció ügyét, holott egykor kancellárként személyesen is sokat tett az európai eszme megvalósulásáért. Most azonban az a veszély fenyeget, hogy “öröksége egyre inkább erodálódik” – áll a Bundestag-képviselő hétfői közleményében, amely szerint Helmut Kohlnak “rendre kell utasítania” Orbán Viktor és meg kell követelnie tőle az egyértelmű elköteleződést az európai eszme mellett.

Helmut Kohl az Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű kiadásához írt előszavában kiemelte, hogy a menekültválság megoldását nem Európában kell keresni, és a kontinens “nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává”. A Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában rövidítve közölt írásban a volt kancellár azt is hangsúlyozta, hogy “a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk”.

A CDU szerint mindez nem jelenti Angela Merkel pártelnök-kancellár menekültpolitikájának bírálatát. Helmut Kohl és Angela Merkel nézetei között nincsen semmilyen ellentmondás – szögezte le Armin Laschet, a CDU egyik elnökhelyettese a Neue Osnabrücker Zeitung online kiadásában hétfőn megjelent beszámoló szerint.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás