Spanyolország elutasítja a menekültek kollektív visszafordítását

Fernando Eguidazu
forrás: twitter.com

 Madrid, 2016. március 16., szerda (MTI) – Spanyolország számára elfogadhatatlan a Görögországba illegálisan érkezők kollektív visszafordítása Törökországba vagy más, az Európai Unión kívüli államba, és ragaszkodik a nemzetközi és uniós jogszabályok betartásának garantálásához – egyebek mellett ezeket tartalmazza az, a spanyol parlament pártjai által szerdán egyhangúlag elfogadott állásfoglalás, amely meghatározza Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök mozgásterét a témáról csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón.

 

“Szükségünk van az együttműködésre Törökországgal”, de az együttműködés nem jöhet létre bármi áron, annak ésszerűnek és jogszerűnek kell lennie, tiszteletben tartva a menedékkérők jogait – hangsúlyozta a parlament Európai Uniós bizottságának ülésén Fernando Eguidazu, uniós ügyekért felelős államtitkár, aki beszámolt az EU-török migrációs válságkezelési megállapodás jelenlegi tervezetéről, amelyet aztán megvitattak a pártok képviselői.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás célja elkerülni a halálos áldozatok számának további növekedését az Égei-tengeren, ahol tavaly 805, idén már 354 ember vesztette életét.

A pártok állásfoglalásának 11 pontja rögzíti, hogy az illegálisan Görögországba érkezők visszafordítása csak azután lehetséges, ha menedékjogi kérelmüket elbírálták, és elutasították, ahogy azután a fellebbezésüket is.

Spanyolország szerint a megállapodásnak tartalmaznia kell a biztonságos útvonalak elősegítését, a befogadó és tranzit országok támogatásának növelését, illetve a legkiszolgáltatottabb csoportok, az egyedül érkező gyerekek, valamint az erőszakot elszenvedett nők védelméről szóló intézkedéseket.

Emellett sürgették a menekültek EU-n belüli áthelyezéséről szóló 2015-ben elfogadott programot is, amelyben Spanyolország több mint 17 ezer ember befogadását vállalta, de közülük eddig 18-an érkeztek meg a dél-európai országba.

A decemberi spanyolországi választások után alakult új parlament pártjainak ez az első olyan döntése, amelyben sikerült konszenzusra jutni. A pártok az elmúlt napokban többször bírálták az ügyvezető kormányt az együttműködés hiánya miatt. A külügyminisztérium keddre készítette el az állásfoglalás tervezetét, amelyet előzetesen megkaptak a frakciók.

A tervezett EU-török megállapodás komoly ellenérzéseket váltott ki Spanyolországban. Az Európai Parlament 32 spanyol képviselője nyílt levelet küldött Mariano Rajoynak kérve, hogy utasítsa el a török javaslatot, mert szerintük az nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és sérti a menekülteket védő nemzetközi és közösségi jogokat.

Az Oxfam humanitárius civilszervezet több mint 100 ezer tiltakozó aláírást nyújtott át a spanyol parlamentnek.
16 civil szervezet, köztük a nemzetközi Amnesty Internacional és a Save the Children, szerdán tiltakozásként sátrakat állított fel a spanyol külügyminisztérium épületével szemben, hogy így hívják fel a figyelmet arra, milyen körülmények között élnek a menekülttáborokban az emberek. Egyúttal követelik a görög-macedón határon rekedt 13 ezer ember helyzetének “humánus, legális és felelős” rendezését.

Szakszervezetek és szociális szervezetek szerda estére több spanyol városba hirdettek meg tiltakozó megmozdulásokat, mert jogtalannak és immorálisnak tartják a török javaslatot.

A múlt heti EU-csúcson Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Törökország viszonzásul visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás