A spanyol kormány 1,75 millió eurót oszt szét a menekültek egészségügyi ellátására

Soraya Sáenz de Santamaría
Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, kép forrása: commons.wikimedia.org

Madrid, 2016. július 8., péntek (MTI) – Az ügyvezető spanyol kormány 1,75 millió eurót oszt szét autonóm közösségei között, az Európai Unió menekültelosztási mechanizmusának keretében áthelyezett menedékkérők egészségügyi ellátásának támogatására – jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes a kormányülést követő pénteki sajtótájékoztatón Madridban.

 

A politikus beszámolt róla, hogy az uniós megállapodás keretében a dél-európai országba eddig 305-en érkeztek Görögországból, Olaszországból, Líbiából és Törökországból.

Ők nem egy helyre, hanem kisebb csoportokban az ország legkülönbözőbb területein lévő befogadóközpontokba kerültek, ahol civil szervezetek közreműködésével megkapják a szükséges egészségügyi, pszichológiai, jogi és képzési segítséget.

A nyár folyamán további 281 menedékkérőre számítanak, akiknek az eredeti tervek szerint június végéig kellett volna megérkezniük – tette hozzá.

Mint mondta, az eddig befogadott menekültek szíriaiak, eritreaiak, irakiak, és a Közép-Afrikai Köztársaság állampolgárai.

Spanyolország több mint 17 ezer menedékkérő befogadását vállalta 2017-ig a menekültek áttelepítését célzó programban, amelyről tavaly szeptemberben döntöttek egyes uniós tagállamok.

A kezdeményezés 160 ezer Olaszországban és Görögországban partot ért menedékkérő áthelyezését irányozza elő Észak- és Nyugat-Európába. A program tavaly októberben vette kezdetét.

Továbbá az Európai Unió és Törökország között idén májusban megszületett újabb megállapodás értelmében a tagországok ugyanannyi menekültet vesznek át Törökországtól, mint amennyi illegális bevándorlót visszaszállítanak oda a görög szigetekről.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás