Sobotka: a V4-eknek közösen el kellene utasítaniuk Brüsszel javaslatait

a V4 rugalmas szolidaritást javasol a migráció kezelésében

Prága, 2016. április 8., péntek (MTI) – A visegrádi csoport négy országának – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – közösen kellene elutasítania az Európai Bizottság legújabb javaslatait a menekültügyi politika megreformálására – véli Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

 

Mint pénteki nyilatkozatából kiderül, meggyőződése, hogy el kell utasítani mind a jogkörök átruházását a nemzetállamoktól az Európai Bizottságra, mind pedig a menekültek elosztását az uniós tagállamok között a kötelező kvóták alapján.

“Javasolni fogom, hogy mi, tehát a V4-ek, közösen utasítsuk el a jogkörök átruházását a menedéknyújtás terén a nemzetállamokról az Európai Bizottságra. Hasonló módon javasolni fogom, hogy V4-ekként szintén utasítsuk el az Európai Unión belüli kötelező elosztási kvótákat” – mondta Bohuslav Sobotka pénteken Prágában, mielőtt kormányának több tagjával együtt elutazott volna Varsóba, a közös lengyel-cseh kormányülésre.

A cseh kormányfő pénteken a közös varsói kormányülésen szeretné a lengyelek támogatását megnyerni javaslata számára, a jövő héten pedig Robert Fico szlovák kormányfőét, aki április 14-én látogat a cseh fővárosba. “Azzal számolok, hogy Magyarországgal diplomáciai úton fogunk tárgyalni, hogy előkészítsük a V4-ek közös álláspontját” – szögezte le a cseh kormányfő.

Bohuslav Sobotka kifejtette: a cseh kormány nem ért egyet azzal, hogy a migrációs politikában jogköröket adjon át az Európai Bizottságnak, mert az az álláspontja, hogy a nemzeti kormányoknál alapvető biztosítéknak kell maradnia arra a helyzetre, ha az ország gazdasági, társadalmi és biztonsági helyzete nem teszi lehetővé további menekültek befogadását. “Ilyen helyzetben a kormánynak kell rendelkeznie azokkal a jogkörökkel, amelyekkel ezt a folyamatot befolyásolni tudja, esetleg le is állíthatja” – mutatott rá a miniszterelnök.

Megismételte Prága korábbi álláspontját, hogy a cseh kormány elutasítja az állandó kvótákat. Példaként az iraki keresztény menekültek esetét hozta fel, akiket Csehország egy humanitárius projekt keretén belül befogadott, de egy részünk mégis Németországba távozott.

“Szerintem ez is bizonyos mértékben azt mutatja, hogy a kvótarendszer egyszerűen nem működőképes. És természetesen nehéz az embereket arra rávenni, hogy itt maradjanak” – jelentette ki Sobotka.

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására, és az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a menekültek elosztásában. A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján. A cseh politikusok az elképzelést azonnal elutasították.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás