Sobotka: Törökországnak teljesítenie kell a vízummentesség feltételeit

Wolfgang Sobotka
kép forrása: commons.wikimedia.org

Prága, 2016. szeptember 15., csütörtök (MTI) – Csehország következetesen azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Törökország csak azután kaphat vízummentességet az Európai Uniótól, miután teljesíti a közösséggel kötött szerződésben rögzített vállalásait – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő csütörtökön a prágai parlamentben képviselői kérdésre válaszolva.

 

“Az az álláspontunk, hogy a feltételeket teljesíteni kell. Nem akarunk semmiféle engedményeket” – mondta a cseh miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka ugyanakkor megismételte korábbi véleményét, miszerint Törökország jelenleg “problémás állam”, és a szerződés teljesítésétől  “inkább távolodik, semmint közeledik”.

A miniszterelnök szerint a többtucatnyi feltétel teljesítését az illetékes uniós miniszterek rendszeresen ellenőrzik.

“Csehországnak ezért, ha kétségei lennének a feltételek teljesítését illetően, lehetősége van a helyzetet folyamatosan ellenőrizni, illetve kinyilváníthatjuk egyet nem értésünket” – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: megfelelő időben minden tagállamnak lehetősége lesz kinyilvánítani véleményét.

Sobotka védelmébe vette az EU-Törökország szerződést, amely szerinte a migráció megállítása szempontjából “kulcsfontosságú”.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás