Sobotka: a menekültügyben a már jóváhagyott mechanizmusokat kell használni

Bohuslav Sobotka
forrás: commons.wikimedia.orgsfotó: Olaf Kosinsky

Prága, 2016. március 17., csütörtök (MTI) – Csehország a csütörtöki európai uniós csúcstalálkozón kitart azon álláspontja mellett, hogy a szíriai menekültek áttelepítésére Törökországból más tagállamokba a már jóváhagyott mechanizmusokat kell felhasználni – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a képviselőház EU-ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén csütörtökön Prágában.

 

Sobotka szerint az EU és Törökország között megkötendő megállapodás nem vezethet a korábban jóváhagyott menekültkvóták megemeléséhez. Csehország álláspontja ebben a kérdésben nem változott. “Lengyelország viszont megváltoztatja álláspontját. A tartós áttelepítési rendszer bevezetésének kérdésében a visegrádi négyek együtt fognak szavazni, álláspontunk így egységes lesz” – szögezte le Bohuslav Sobotka, akinek országa jelenleg a visegrádi országokat (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) magában foglaló csoport soros elnöke.

Varsó tavaly – még az előző lengyel kormány idején – a négy visegrádi ország közül egyedüliként megszavazta az uniós elosztási kvótákat.

Ankara a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón azt javasolta, hogy visszafogadja a tőle illegálisan Görögországba távozott és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsokat, de az EU-nak minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az Európai Bizottság tagállamainak vezetői csütörtökön délután találkoznak újra Brüsszelben, hogy véglegesítsék a törökökkel kötendő megállapodás szövegét, amelyet pénteken várhatóan alá is írnak.

Bohuslav Sobotkának meggyőződése, hogy a szemet szemért megoldás korlátozhatja a Görögországba áramló menekültek számát. “Szükség van azonban annak tisztázására, hogy ennek a mechanizmusnak a megvalósítása a gyakorlatban mennyire van összhangban az érvényben lévő menekülttörvénnyel és a nemzetközi kötelezettségekkel” – szögezte le a cseh miniszterelnök a parlamentben.

Közölte, hogy Csehország kész segítséget nyújtani Görögországnak az adminisztratív terhek viseléséhez. “Csak az idén több mint száz szakképzett embert tudunk biztosítani az ellenőrző állomásokon és a határokon felmerülő többletmunkához” – fejtette ki a kormányfő.

Csehország tavaly önkéntesen felajánlotta, hogy 1100 menekültet vesz át Olaszországból és Görögországból. További 1691 menekült befogadására a szintén tavalyi európai uniós belügyminiszteri döntés kötelezi Csehországot. Prága, amely néhány más országgal együtt – köztük Magyarországgal és Szlovákiával – ezt a döntést vitatja és ellenzi, úgy véli, hogy az említett számok már nem emelkedhetnek. Sobotka ezt a parlamentben elmondott beszédében most megerősítette.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás