Sobotka: fel kell készülni a migrációs útvonalak megváltozására

Sobotka: fel kell készülni a migrációs útvonalak megváltozására
forrás: www.youtube.com

Prága, 2016. április 12., kedd (MTI) – Az Európai Uniónak és a NATO-nak is időben fel kellene készülnie az Európába irányuló migrációs útvonalak esetleges megváltozására –  jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután Heinz Fischer osztrák államfővel tárgyalt a kérdésről.  

 

Heinz Fischer államfői mandátuma lejártával  kétnapos búcsúlátogatást tett Csehországban.

Sobotka szerint különösen az Olaszország és Líbia közti tengeri útvonalat kell ellenőrizni. A cseh kormányfő egy esetleges NATO-akciót is el tud képzelni ebben a térségben.

“Úgy tűnik, hogy hála a Törökországgal megkötött megállapodásnak, sikerült jelentősen lefékezni a migránsok beáramlását a török-görög határon át. Ez ugyan jó hír, de várható, hogy új migrációs útvonalak bukkannak fel” – mondta újságíróknak a cseh miniszterelnök. Úgy vélte, hogy az egyik jövőbeni migrációs útvonal Észak-Afrika és Olaszország között jöhet létre.  Miután ez nagyon valószínűnek tűnik, a huszonnyolcaknak fel kell készülniük erre az eshetőségre.

“Az Észak-atlanti Szerződésnek erre fel kellene készülnie. Késznek kellene lennünk a Frontex megerősítésére az Olaszország és Afrika között elterülő tengeren. Talán jó lenne ott egy NATO-bevetést is előkészíteni, ha bebizonyosodik, hogy a migrációs útvonal Líbián keresztül Olaszország felé mozdult el” – fejtette ki Sobotka.

A cseh miniszterelnök ugyanakkor megértését fejezte ki afelett, hogy Ausztria megkezdte az előkészületeket a Brenner-hágó hozzá tartozó részének a bekerítésére. Ez a hágó az Olaszország és Ausztria közti közlekedés szempontjából kulcsfontosságú. Bécs már korábban jelezte, hogy legkésőbb június elsejéig megszigorítja ennek a határszakasznak az őrzését.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás