Sigmar Gabriel: Németország nem tud évente egymillió menekültet befogadni

Német alkancellár: Angela Merkel és a CDU/CSU nagyot hibázott
forrás: flickr.com

Berlin, 2016. március 7., hétfő (MTI) – Németország nem tud évente egymillió menekültet befogadni, és nem tud úgy eljárni a Görögországban feltorlódott menekültek esetében, mint tavaly a Magyarországról elindult menekültek ügyében – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egy hétfői német lapinterjúban.

 

Sigmar Gabriel a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte: a brüsszeli uniós csúcson el kell érni, hogy az EU “emberséges és emberhez méltó” menekültpolitikát kövessen, és el kell érni azt is, hogy csökkenjék a Németországba érkező menekültek száma.

Arra a kérdésére, hogy Angela Merkel kancellár a tavaly Budapesten feltorlódott menekültek befogadása után miért nem veszi át a Görögországban feltorlódott menekülteket is, azt mondta: “Németország nem tudja megismételni ezt a gesztust, mert kiderült, hogy azzal messzemenően egyedül maradt Európában”.

Arra a kérdésre, hogy ez fordulatot jelent-e a kancellár politikájában, elmondta, hogy mindenki régóta egyetért abban, hogy csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát. Ez nem áll ellentétben a “befogadás kultúrájával”, mert ennek a kultúrának a feltétele a sikeres integráció, és Németország nem alkalmas évi egymillió menekült befogadására – mondta Sigmar Gabriel.

Megjegyezte: egyesek “titokban örülnek”, hogy a balkáni országok a határok lezárásával lefékezték a menedékkérők beáramlását, és ezzel “elvégezték a piszkos munkát Németországnak”. Ez azonban “cinikus” hozzáállás, hosszabb távon pedig nem segít a balkáni országok intézkedése, mert a menekültek más utat választanak, és “a végén megint tömegsír lesz a Földközi-tenger” – mondta a német alkancellár.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás