Seehofer: Bajorország továbbra is bármikor alkotmánybírósági eljárást indíthat a szövetségi kormány ellen

Horst Seehofer szerint Angela Merkel a hibás az AfD erősödéséért
korábbi felvétel, forrás: commons.wikimedia.org

Berlin, 2016. április 25., hétfő (MTI) – A bajor kormány nem tett le arról, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a berlini vezetés menekültpolitikája miatt – mondta hétfőn Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke abból az alkalomból, hogy három hónap után megérkezett a német fővárosból a válasz arra a levelére, amelyben a tartományi kormány nevében alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba a szövetségi kormány ellen.

 

“Természetesen fenntartjuk a fenyegetést” – emelte ki Horst Seehofer a CSU Bayernkurier című lapjának hírportálján idézett nyilatkozatában. Elmondta, hogy még nem olvasta a január végén kelt levelére kapott választ, de hivatalának munkatársai már tanulmányozzák a dokumentumot, és a héten majd ő is szakít időt arra, hogy elolvassa.

Megjegyezte, hogy Berlinben nem hamarkodták el a választ, és Münchenben sem tesznek mindent félre, hogy a fővárosból érkezett levéllel foglalkozzanak. Közölte: megállapodtak a kancelláriával, hogy nem hozzák nyilvánosságra a levél tartalmát.

Horst Seehofer január végi írásában követelte, hogy állítsák meg a menedékkérők tömeges beáramlását és évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menedékkérők számát.

A bajor kormányfő egy másik – a Bayernkurier pénteken megjelenő számából előzetesen ismertetett – nyilatkozatában ismét bírálta a válság kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodást.

Elmondta, hogy különösen a török állampolgárok tervezett vízummentességét kifogásolja, mert az a veszély fenyeget, hogy “behurcolnak Németországba beltörök konfliktusokat”.

Ellenvetésének hátterét nem világította meg, de más CSU-s politikusok korábban számos alkalommal jelezték, hogy a vízummentesség miatt Németország az eddiginél is inkább színtere lehet a török-kurd konfliktusnak, és félő, hogy a török hadsereg kurdok lakta területeken végzett műveletei Németországba irányuló kurd menekülthullámot indítanak el.

Horst Seehofer a török uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását is kifogásolta. A gyorsításnak az az üzenete, hogy az EU fel akarja venni Törökországot, márpedig a CSU továbbra is elutasítja a török uniós tagság gondolatát – mondta a bajor miniszterelnök.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás