Renzi: meg lehet állapodni Ankarával, de nem minden áron

Matteo Renzi
Matteo Renzi, forrás: flickr.com

Róma, 2016. március 16., szerda (MTI) – Elfogadható az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás, de nem minden áron – fogalmazott Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Ankarával tervezett menekültügyi megállapodásról a római képviselőházban szerdán.

 

Matteo Renzi “helyesnek” nevezte a Törökországgal való megállapodást, de ahhoz közötte, hogy Ankara tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a sajtószabadságot. Az olasz kormányfő a római parlament alsóházában beszélt az EU állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtök-pénteki brüsszeli ülésének témáiról.

Renzi úgy fogalmazott: Olaszország mindig következetes volt Törökország európai uniós csatlakozásának kérdésében (azaz a csatlakozás támogatásában), függetlenül attól, hogy Rómában bal- vagy jobboldali kormány volt hatalmon. Megjegyezte, más tagállamok nem ezt a magatartást követték.

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EU az utóbbi egy hónap alatt a harmadik csúcstalálkozóját tartja, mégsem sikerült előrelépni sem a migráció, sem más problémák terén.

“Valami nem jól működik a döntéshozatalban” – mondta Renzi, kijelentve, hogy az EU intézményeiben “új energiára és váltásra van szükség a munkaszervezésben”.

“Európa felmegy a Marsra, de megáll Idomeninél” – fogalmazott Matteo Renzi a görög-macedón határon levő Idomeni migránstáborában kialakult helyzetre utalva.

Az olasz miniszterelnök szerint a terrorizmus fenyegetésének felerősödésével szemben nem kizárólag biztonsági intézkedésekre van szükség, hanem “kulturális” válaszra is a mai európai fiatal generációk oktatásával.

Ezzel szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga párt vezetője képviselőházi sajtótájékoztatóján kijelentette: “csak egy kötözni való bolond gondolhatja, hogy tovább kell pénzelni Törökországot és be kell léptetni az EU-ba. Törökországnak semmi köze nincsen és nem is lesz soha Európához”.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás