A rendőrség és a honvédség felkészült az új határőrizeti rendszerre

Benkõ Tibor; Papp Károly; Bakondi György
Szeged, 2016. július 5. Bakondi György miniszterelnöki fõtanácsadó (b), Papp Károly országos rendõrfõkapitány (k) és Benkõ Tibor, a honvéd vezérkar fõnöke (háttal) egy honvédségi terepjáró mellett, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola udvarán 2016. július 5-én. Mélységi határõrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén: azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. július 5., kedd (MTI) – A rendőrség és a honvédség komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére, amely garantálja a magyar emberek biztonságát és a külső határok védelmét – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden Szegeden.

 

Bakondi György a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar-szerb és a magyar-horvát határon kedden bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét.

Az éjfélkor életbe lépett intézkedések lényege, hogy a határtól számított nyolc kilométeres sávban elfogott migránsokat, ha nem követtek el bűncselekményt, a rendőrség figyelmezteti, visszaszállítja a kerítéshez; ott, a kapukon keresztül útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják kérelmüket – mondta a főtanácsadó. Hozzátette, azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás indul.

Az új, a korábbinál még hatékonyabb határőrizeti rendszer javítja a közrendet, közbiztonságot és összhangban van a magyar kormány törekvéseivel, melyek célja a külső határok védelme és annak megakadályozása, hogy emberek százezrei lépjenek be úgy az unió területére, hogy “nem tudunk semmit” identitásukról, céljaikról, további terveikről – hangsúlyozta Bakondi György.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy hétfő éjféltől kedd délig 826-an kíséreltek meg illegális határátlépést, 675 esetben ezt a járőröző rendőrök és katonák megakadályozták, 151 határsértőt pedig elfogtak és visszakísértek; valamennyien együttműködőek voltak.

Az elmúlt napokban a határ őrizetére újabb rendőri erőket vezényeltek a térségbe, a létszám meghaladja a 6 ezret. Az egyenruhások emellett bűnügyi és közrendvédelmi feladatokat is ellátnak, a határ “többvonalas” ellenőrzésében a rendőrök segítségére vannak a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök is.

A rendőr altábornagy elmondta, február óta folyamatosan növekszik a migrációs nyomás a déli határon. Januárban napi átlagban 16 volt az elfogott határsértők száma, februárban már 79, az elmúlt hónapban pedig 120. Korábban a Magyarországra érkező migránsok jellemzően Görögországban léptek az unió területére, az elmúlt hónapokban egyre többen Bulgária felől jönnek.

A rendőrség szorosan együttműködik a szomszédos országokkal az embercsempészet elleni hatékony fellépés érdekében. Idén eddig 163 embercsempész ellen indult eljárás – közölte a főkapitány.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke emlékeztetett: július 8-án lesz egy éve, hogy a honvédség részt vesz a határ védelmében. A katonák először az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésén dolgoztak, majd nemzetközi gyakorlaton vettek részt, és hónapok óta segítik a rendőrök munkáját.

A honvédség állománya járőrfeladatokat, légi és földi felderítést végez, egészségügyi szolgálatot ad a tranzitzónákban, és készen áll tömegkezelési feladatok ellátására is – mondta a vezérezredes.

A határőrizet megerősítése érdekében 50 százalékkal növelik a honvédség létszámát a határ mentén, és csaknem egyharmadával bővítik az ehhez igénybe vett technikai eszközök számát – tudatta a vezérkari főnök. Hozzátéve: amennyiben szükségessé válik, a Magyar Honvédség személyi állománya készen áll a biztonsági határzár építésére a magyar-román határszakaszon.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás