Rebecca Harms: közös európai megoldásra van szükség

HARMS, Rebecca; Jávor Benedek
Szeged, 2016. május 2. Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselõ, az EP Greens/EFA (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) frakciójának társelnöke (k) és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt európai parlamenti képviselõje (b) sajtótájékoztatót tartanak a Röszkénél és Tompánál mûködõ tranzitzónáknál tett látogatásuk után a szegedi városháza elõtt 2016. május 2-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. május 2., hétfő (MTI) – Közös európai megoldásra, közös európai határőrizetre van szükség a menekültválság kezeléséért – jelentette ki Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő, az EP Greens/EFA (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) frakciójának társelnöke hétfőn Szegeden.

 

A határőröknek azonos szabályok szerint kellene eljárniuk a teljes uniós külső határon – mondta a német politikus a Röszkénél és Tompánál működő tranzitzónáknál tett látogatása utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az EU-nak lehetővé kellene tennie, hogy a háborús övezetekből menekülők legálisan eljuthassanak Európába és beadhassák menedékkérelmüket.

Közölte: elviselhetetlen körülményeket tapasztalt a tranzitzónák előtt, a kerítés Szerbia felőli oldalán. Rebecca Harms elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérőknek – akár beteg gyerekekkel is – hetekig kell várakozniuk kérelmük beadására a szabad ég alatt.

Az EP képviselő hangsúlyozta, bár a magyar hatóságok azzal indokolják a tranzitzónákban folyó eljárást, hogy így lépnek fel az embercsempészet ellen, a bűnözők a zónák közvetlen közelében is tevékenykednek. Gyakran ők azok, akik eldöntik, kik lépjenek be oda és kik válasszák az illegális utat – mondta.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője arról beszélt, hogy a tranzitzónákban kérelmüket beadókat rövidebb vagy hosszabb várakozás után nyílt befogadóállomásokon helyezik el, ahonnan 95 százalékuk a hatóság közlése szerint is eltűnik, feltehetően továbbmegy Ausztriába vagy Németországba.

A képviselő szerint ezért hazugság a kormány állítása, hogy erre az eljárásra Európa védelméért van szükség. A magyar állam ma azzal foglalkozik, hogy a határon megnehezíti a szíriai, iraki vagy afgán polgárháború elől menekülők sorsát, majd pedig gyakorlatilag elengedi őket – jelentette ki a politikus, hozzátéve: ez humanitárius és biztonsági szempontból is a lehető legrosszabb megoldás.

Jávor Benedek véleménye szerint a határon kialakult helyzetet a magyar hatóságok idézték elő azzal, hogy nem fejlesztették a menekültügyi rendszert az érkezők számának megfelelően.

HARMS, Rebecca; Jávor Benedek
Szeged, 2016. május 2.
Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselõ, az EP Greens/EFA (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) frakciójának társelnöke (j) és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt európai parlamenti képviselõje sajtótájékoztatót tartanak a Röszkénél és Tompánál mûködõ tranzitzónáknál tett látogatásuk után a szegedi városháza elõtt 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás