Polgárőrök segít a rendőrség határvédelmi munkáját

Mórahalom, 2016. szeptember 1. Székesfehérvári polgárõrök járõröznek Mórahalom külterületén a szerb-magyar határ közelében 2016. szeptember 1-jén. A helyi polgárõr szervezetek mellett az ország más térségébõl érkezõ polgárõrök is segítik a rendõrség munkáját 2016. szeptember 1-jétõl a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mórahalom, 2016. szeptember 1., csütörtök (MTI) – Az ország más térségéből érkező polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon – jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség elnöke csütörtökön Mórahalmon.

 

Túrós András elmondta, Fejér, Jász-Nagykun és Békés megyéből vendég polgárőrök érkeznek a határ menti térségbe, feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres sávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz.

A polgárőrök, ha gyanús személyeket látnak, értesítik a rendőrséget, de ha migránsokkal találkoznak, feltartóztathatják őket. A szolgálatot ellátó polgárőrök a külterületek, tanyák biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak – hangsúlyozta az elnök.

Túrós András közölte, Csongrád megyében a határ menti sávban található kilenc településen 230 polgárőr teljesít szolgálatot, az ő munkájukat naponta 15, az ország más részéből érkező társuk segíti.

Gulyás Zsolt Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes kifejtette, januárban érezhetően elkezdett nőni a migrációs nyomás a déli határszakaszon, ahol folyamatos a rendőri és honvédségi jelenlét.

Július 5-től a rendőrségnek lehetősége nyílt arra, hogy a határ 8 kilométeres környezetében elfogottakat visszakísérje a határzárhoz, és útbaigazítsa a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják menedékkérelmüket – tudatta az ezredes.

 

Illegális bevándorlás - Polgárõrök segít a rendõrség ha
Mórahalom, 2016. szeptember 1.
Székesfehérvári polgárõr egy mórahalmi tanyán a szerb-magyar határ közelében 2016. szeptember 1-jén. A helyi polgárõr szervezetek mellett az ország más térségébõl érkezõ polgárõrök is segítik a rendõrség munkáját 2016. szeptember 1-jétõl a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ennek következtében jelentősen csökkent a mélységben elfogottak száma, megjelentek azonban az embercsempész szervezetek. Felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe, próbálják kiszűrni az embercsempészeket, ehhez a munkához komoly segítséget nyújtanak a polgárőrök – közölte a főkapitány-helyettes.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester elmondta, az illegális migráció nagyon hosszú ideig kilátástalan helyzetet teremtett a térség településeinek és az ott lakóknak, a hatékony fellépésnek köszönhetően azonban az emberek visszanyerhették a mindennapi élet nyugalmát.
Ehhez a polgárőrök hatalmas segítséget nyújtottak – tette hozzá.

A jelenlegi helyzet a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében továbbra is szükségessé teszi az állandó jelenlétet – közölte a homokháti kisváros polgármestere.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás