A parlamentek szerepéről beszélt Strasbourgban Kövér László

Kövér László
Strasbourg, 2016. szeptember 15. Az Európa Tanács által közzétett fotón Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond az Európa Tanács parlamenti elnökeinek konferenciáján Strasbourgban 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Európa Tanács

Budapest/Strasbourg, 2016. szeptember 15., csütörtök (MTI) – A tagállamok parlamentjeinek a migrációs válsággal kapcsolatos felelősségéről és szerepéről beszélt csütörtökön Strasbourgban Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európa Tanács parlamenti elnökeinek konferenciáján.

 

Kövér László szerint a migrációs válság minden másnál jobban rávilágított az európai közösség és az európai intézményrendszer válságára.
“Nem a tömeges illegális migráció okozza ezt a válságot, de ha ezt nem tudjuk megfékezni, akkor az, könnyen a ma ismert és mások számára is vonzó európai világunk végét jelentheti” – húzta alá a parlament elnöke.

Kövér arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem csak a megoldásról, de a probléma lényegének leírásáról sincs egyetértés.
Nehezményezte, hogy ha egy kérdésben mégis kialakult egyetértés, akkor a döntéseket nem hajtották végre, helyette viszont szerinte megpróbálnak olyan döntéseket áterőszakolni, amelyek mögött nincs és nem is lehet konszenzus. Kövér László szerint ennek a legkirívóbb példája az Európai Bizottság által javasolt automatikus menekültelosztási mechanizmus.

“A tények azt mutatják, hogy a migránsválság eszkalálódása óta Európába özönlött több mint másfélmillió ember jelentős része jogi értelemben nem minősül menekültnek” – húzta alá a házelnök. Kövér László közölte: az illegális migránsokra csak annyira vonatkozik a nemzetközi jog, hogy az uniós jog előírja, hogy kinek a feladata megállítani őket már az EU határai előtt; minden országnak szuverén döntése, hogy kiket, hogyan, miért enged be.

“Azok az államok pedig, amelyek a befogadás mellett döntöttek, azok ne akarják a felesleget a többi országba trükkös jogi eljárásokkal, zsarolásig menő nyomásgyakorlással szétosztani” – hangoztatta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint minden országnak magának kell eldöntenie, hogy értéket vagy kockázatot jelent számára a migráció, s “az sem árt”, ha a meghallgatja a választók véleményét is.
“Magyarország parlamentje és kormánya éppen ezt teszi majd az október 2-ra kitűzött népszavazáson” – szögezte le a parlament elnöke.

Vitaindító beszédében Kövér László elmondta, hogy nem lát esélyt arra, hogy a konferencián konszenzusra jussanak. Ezért a házelnök, mint mondta, a magyar álláspont ismertetésére szorítkozott.

“A magyar kormány és a felmérések szerint a magyar emberek döntő többségének az az álláspontja, hogy az Európára zúduló illegális migránsáradat veszélyezteti országaink gazdasági, szociális és politikai stabilitását és egyensúlyát. Aláássa a biztonságát, továbbá belátható távlaton belül megváltoztatja a kontinens etnikai, kulturális, vallási arculatát – azaz, lezárva Európa elmúlt kétezer éves történelmét, megszünteti önazonosságát” – foglalta össze a magyar álláspontot a házelnök.

Kövér László figyelmeztetett: az “elhibázott európai migránspolitika” is oka annak,, hogy ez a “népvándorlás” magától nem fog megállni.
“Meg kell tehát állítani” – húzta alá Kövér, s ha ez nem sikerül, az vagy a képesség vagy az akarat hiányát bizonyítja. A politikus szerint éppen a Magyarországon történtek, a kerítés megépítése után a migránsok számának csökkenése támasztja alá, hogy a határokat meg lehet védeni, ha megvan hozzá a politikai akarat.

A válság hosszabb távú kezeléséhez Kövér László szerint négy dologra van szükség. Támogatni kell a konfliktusövezetekkel határos országok erőfeszítéseit a menekültek befogadására és ellátására. Emellett a származási országokhoz a lehető legközelebb létre kell hozni azt a szűrőmechanizmust, amely lehetővé teszi a menekültek és a gazdasági migránsok szétválogatását és a terroristagyanús személyek Európába jutásának megakadályozását. Harmadikként a házelnök azt mondta: hozzá kell járulni a menekültáradatot kiváltó konfliktusok minél gyorsabb lezárásához, egyúttal szakítani kell a nagyhatalmak egyes országokat destabilizáló beavatkozásának gyakorlatával. Végül pedig az Országgyűlés elnöke kiemelte: erőteljesebb, összehangoltabb, hatékonyabb és a terheket arányosabban elosztó nemzetközi fejlesztéspolitikával hozzá kell járulni a háború sújtotta országok újjáépítéséhez illetve a gazdasági migránsok tömegeit kibocsátó országok élhetőbbé tételéhez.
“Összefoglalva: a segítséget kell a bajbajutottakhoz odavinni, nem pedig a bajt kell Európába hozni” – húzta alá Kövér László.

A házelnök ismertette: Magyarország tavaly és idén 530 millió eurót fordít a válság kezelésére.
Kövér László beszéde végén kitért arra is: nem kétséges, hogy személyes sorsukban, bizonyos értelemben még a gazdasági migránsok is áldozatok, mert elveszítik szülőföldjüket, gyökértelenné lesznek, és nem az fogadja őket, amiről álmodtak.

“De egyre több európai ember érzi úgy, hogy előbb-utóbb ők, a befogadók is áldozattá válnak. Mert elveszítik szülőföldjüket abban a formában, ahogy azt századokon át vérrel, könnyel és verítékkel, fegyveres harccal vagy szorgalmas munkával, generációról generációra az utódokra örökítettek” – nyomatékosította Kövér László, aki szerint az embereket megilleti a szülőföldhöz való jog, az a lehetőség, hogy nyelvüket, vallásukat, kultúrájukat megőrizve boldogulhassanak őseik földjén.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás