Ötszáz embert toloncolhatnak vissza hétfőn Törökországba

ötszáz embert toloncolhatnak vissza hétfőn Törökországba
forrás: www.hurriyetdailynews.com fotó: reuters

Budapest, 2016. április 3., vasárnap (MTI) – Kiszivárgott információk szerint hétfőn mintegy ötszáz, vélhetően afganisztáni és pakisztáni embert toloncolhatnak vissza Törökországba, az EU-török megállapodás szerint – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán.

 

Sántha Hanga közlése szerint a visszatoloncolás elsősorban a március 20-a után érkezettekre érvényes, összesen hozzávetőleg 5600 migránsról van szó. Kevés az információ, nem tudni, hogy hajóval vagy repülővel történik majd a visszatoloncolás, a bizonytalanságot érzik a görög szigeteken rekedt emberek is, zavargások vannak – jegyezte meg.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az unió vízummentességet ígért Törökországnak a megállapodásban – mintegy 72 feltétel teljesülése esetén -, meg fog nőni a török, vagy hamis török útlevelekkel folytatott kereskedelem is.

Kitért arra, hogy a görög hatóságok túlterheltek, régebb óta kérnek segítséget az uniótól, a jelenlegi emberi erőforrás húszszorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük. Elmondta: mintegy négyszáz embert kértek segítségnek, vasárnap harminc szakember érkezik Görögországba.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás