Osztrák külügyminiszter: a tavalyi történések nem ismétlődhetnek meg

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter
kép forrása: www.hirado.hu

Bécs, 2016. szeptember 22., csütörtök (MTI) – A tavalyi történések nem ismétlődhetnek meg – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az osztrák közszolgálati médiának (ORF) adott nyilatkozatában, amellyel Barack Obama amerikai elnök Ausztria menekültbefogadását méltató szavaira reagált.

 

Obama kedden Németország, Kanada, Hollandia és Ausztrália említése mellett méltatta a menekültek ellátásában nyújtott ausztriai szerepvállalást is.

Sebastian Kurz óvott az elnök nyilatkozatának félreértelmezésétől. Úgy vélte: nem szabad úgy tenni, mintha 2015 jó év lett volna, hiszen a történtek irányíthatatlanná váltak, és túl sok menekült érkezett.

Kurz azonban azt is kiemelte: jó, ha számon tartják, hogy Ausztria hány menekültet fogadott be, mert sokan idegengyűlölettel vádolták az országot, holott Európában Svédország után Ausztria fogadta be a legtöbb embert.

“Érdekes, hogy ez az elismerés egy olyan országtól érkezik, amely alig fogadott be menekülteket” – jegyezte meg a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy Ausztria még az idén bevezeti-e a szükségállapotot, úgy válaszolt, hogy az erről szóló rendeletet mielőbb elő kell készíteni, így amint a helyzet megkívánja, alkalmazni tudják.

“Téved, aki azt gondolja, hogy a menekültválság megoldódott, mert egyre több ember indul el Egyiptom irányából” – jelentette ki a miniszter. Úgy vélte: igen jelentős az Európára nehezedő migrációs nyomás, az uniós külső határok nem működnek, és fel kell készülni arra, hogy szükség esetén nemzeti intézkedéseket kell bevezetni.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint Ausztria az idén 37 500 menedékkérelmet fogad be. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.

A külügyminiszter úgy látja, hogy a kormány által meghatározott kvóta nagyon magas, így ezt az értéket szerinte semmilyen esetben nem szabad átlépni.

Kurz hangsúlyozta: a menekülteknek hazájukban kell segíteni. Kijelentette: Afrikában nem csupán a szegénységgel kell megküzdeni, hiszen számos afrikai országban kedvező a gazdasági fejlődés tapasztalható, de a lakosság növekedése gyorsabb, mint a gazdaságé. “Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a legtöbb afrikai menekült nem a legszegényebb országokból érkezik, hanem a diktatúrákból, háború és korrupció sújtotta országokból” – mondta a miniszter.

Augusztus végéig Ausztriában mintegy 26 500 menekültügyi eljárás indult meg a belügyminiszter legutóbbi tájékoztatása szerint. Ez az idei évre meghatározott felső korlát több mint hetven százalékát jelenti. Július végén ez a szám még 24 ezer volt.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás