Osztrák belügyminisztérium: a schengeni előírásokkal összeegyeztethető a határ menti átkelőpont kialakítása

Hatályba lépett Ausztriában a szigorított menekültügyi törvény
forrás: www.bmi.gv.at

Bécs, 2016. április 13., szerda (MTI) – A schengeni előírásokkal összeegyeztethető az osztrák-olasz határszakaszra tervezett átkelőpont kialakítása – közölte az osztrák belügyminisztérium szerdán.

 

A tárca arra reagált, hogy az olasz kormány két tagja, Paolo Gentiloni külügyminiszter és Angelino Alfano belügyminiszter a brüsszeli Európai Bizottságnál tiltakozott a Brenner-hágónál tervezett határellenőrző intézkedések ellen.

A két olasz politikus arra figyelmeztet, hogy Brüsszelnek azonnal meg kell győződnie arról, hogy Bécs tervezett lépései összhangban vannak-e az uniós joggal, ugyanis Ausztria eddig nem mutatott be olyan dokumentumot, amely indokolná a döntést és az Olaszország felől érkező migránsok számának növekedését mutatná területén.

Nincs szó egyébről, mint az osztrák-szlovén határ mentén lévő, menekültbeléptetési rendszerhez hasonló átléptetőpont kiépítéséről – reagált az osztrák belügyi tárca szóvivője.

Hermann Muhr szerint amennyiben a stájerországi átléptetési pont megfelelt a schengeni szabályoknak, úgy a Brenner-hágónál kiépítendő rendszerre is ugyanez érvényes. Az Ausztria déli részénél lévő határirányítási rendszer az év eleje óta működik. Spielfeldnél 3,7 kilométer hosszú kerítést is építettek, továbbá az érkező menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedd este telefonon egyeztetett olasz kollégájával, és arról tájékoztatta, hogy a helyzettől és az érkező menekültek számától függően végzik majd a határellenőrzést. A tárcavezető még kedd délután azt közölte, hogy nem érti Olaszország felháborodását, hiszen Ausztria már hetekkel korábban tájékoztatást adott a tervezett intézkedésről és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítéséről.

Az osztrák belügyi tárca szóvivője szerint a határmenti ellenőrzés attól függ, hogy Olaszország mennyire eredményesen tudja visszaszorítani a menekültáradatot.
Ausztria bejelentése szerint legkésőbb június elsejétől szigorítja az osztrák-olasz határnál fekvő Brenner-hágót érintő szakasz ellenőrzését az Európába özönlő menekültek miatt. Kedden már megkezdték a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatokat az érintett határszakaszon. Tetőszerkezetet állítottak, hogy rossz időben is végezni tudják az áthaladó járművek átvizsgálását. A tiroli rendőrségi illetékes szerint kerítést még nem kezdtek el építeni.

Kedden az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki a Brenner-hágót lezáró osztrák kerítésről szóló sajtóhírek miatt.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás