Osztrák belügyminiszter: továbbra sem lesz határellenőrzés a Brenner-hágónál

Wolgang Sobotka osztrák és Angelino Alfano olasz külügyminiszter
korábbi felvétel, Wolgang Sobotka osztrák és Angelino Alfano olasz külügyminiszter. Kép forrása: kurier.at

Bécs, 2016. június 24., péntek (MTI) – Továbbra sem lesz határellenőrzés az ausztriai Tirolt és Olaszországot összekötő Brenner-hágónál – jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken, miután Bécsben találkozott olasz kollégájával, Angelino Alfanóval.

 

Az osztrák tárcavezető tájékoztatása szerint naponta legfeljebb nyolc embert tartóztatnak fel a szóban forgó határszakaszon.

Sobotka kijelentette: az a cél, hogy elkerüljék a határellenőrzés bevezetését, és ne legyen fal vagy határzár a Brenner-hágónál. “Azonban fel kell készülnünk arra az esetre is, hogy ha a sok menekült érkezik, rendezett ellenőrzést tudjunk folytatni” – mondta a miniszter. Amennyiben határellenőrzésre kerülne sor, Sobotka szerint elsődleges célként azt tartják majd szem előtt, hogy mindez a lehető legkevesebb fennakadást okozzon a személy- és áruforgalomban.

Az osztrák kormány korábbi tervei szerint a Brenner-hágó osztrák oldalán beléptetőkapuk felállításával szigorították volna az Olaszországból átlépő járművek és személyek ellenőrzését.

Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migráns érkezett Olaszországból Ausztriába. Bécs tavasszal attól tartott, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, akik északi irányba indulhatnak el.

Az olasz miniszter tájékoztatása szerint a Brenner-hágónál feltartóztatott menekülteket befogadóközpontokba viszik. “Mi döntjük el, hogy hol helyezzük el őket, nem ők mondják meg, hogy hova akarnak menni” – hangsúlyozta Alfano.

Az olasz tárcavezető elmondta: annak érdekében, hogy a menekültek ne haladhassanak tovább észak felé, fokozottan fogják ellenőrizni a vonatokat és a pályaudvarokat is.

A két tárcavezető kiállt amellett, hogy például a közösségi média segítségével közvetlen fognak kommunikálni a menekültekkel.

Sobotka a találkozót követően arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia unióból való kilépése (Brexit) sokkot jelent Európának. Mint mondta: az Európai Bizottságnak komolyan kell vennie az emberek aggodalmait, nem elég csak meghallgatni őket, cselekedni kell. Úgy vélte: az unió átgondolására van szükség, mivel az európai lakosságnak elege van az üres szavakból. Amennyiben most nem történik semmi, az EU politikai összeomlás előtt áll – mondta Sobotka.

Az osztrák tárcavezető hangsúlyozta: Nagy-Britannia kilépéséről szóló szavazás eredménye után példa értékű lehet Európa számára az olasz-osztrák együttműködés. Sobotka a Brexit után az európai bevándorláspolitika fejlesztését, a befogadóközpontok felállítását és az elutasított menekültjogi kérelmek esetében a visszatelepítést szorgalmazta.

Az olasz tárcavezető ugyancsak a migrációs és az európai gazdaságpolitika megreformálásának fontosságát hangsúlyozta.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás