Olasz sajtó: migránsáradat indult el az ország partjai felé az ősz közeledtével

La Repubblica

Róma, 2016. augusztus 31., szerda (MTI) – Olasz sajtójelentések szerint migránsáradat indult el az  ország partjai felé. Az ősz beállta előtt az embercsempészek kihasználják a kedvező időjárás utolsó szakaszát, az olasz partokra (a migránsok) rekord számú érkezése várható – idézte az olasz belügyminisztériumot a La Repubblica című  napilap szerdán.

 

Az utóbbi négy nap alatt több mint 13 ezer embert mentettek a Líbia és Olaszország közötti  tengerszakaszon az olasz parti őrség koordinálásával.

A római belügyminisztérium adatai szerint év elejétől augusztus 30-ig több mint 107 ezer migráns érkezett a tengeren keresztül a dél-olaszországi partokra. A tavalyi év ugyanezen időszakában az érkezések száma 116 ezer fölött volt, de 2015 júliusától az olaszországi migráció csökkenő tendenciát mutatott a balkáni útvonal akkori megerősödése miatt. Idén nyáron viszont az Olaszországba érkező migránsok száma folyamatosan emelkedett.

A tengeren mentett migránsokat elsősorban a szicíliai Augusta és Pozzallo kikötőjébe, valamint a dél-olaszországi Reggio Calabriába szállítják, de befogadóállomások lettek a szintén dél-itáliai Puglia tartomány és Szardínia kikötői is. Csak Taranto kikötőjébe szerdán egyszerre több mint ezer a tengeren megmentett migráns érkezik, közöttük 83 kiskorú és ezekből 59  a szülői kíséret nélküli. Az érkező migránsok többsége nigériai, eritreai és szudáni,de   vannak közöttük palesztinok és szíriai menekültek is.

Csoportokat vittek Lampedusa-szigetére is a többi kikötő terheltsége miatt, és azért is, mivel Lampedusa esik a legközelebb és a mentőhajókon összezárt különböző nemzetiségű migránscsoport között nem ritkán feszültség és verekedés is kirobban, így minél gyorsabban partra akarják őket tenni. A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülése szerint a Lampedusán tavaly decembertől működő regisztrációs központ (hot spot) az “összeomlás szélén áll”.

A balközép La Repubblica értesülései szerint az egész olaszországi “befogadási gépezet stressz alatt van”.  Augusztus 30-án 145 ezernél több  migráns volt az olaszországi befogadó állomásokon, tavaly ugyanilyenkor mintegy 104 ezer. A legtöbb  – több mint 19 ezer – migránst Lombardiában látják el, a többieket Szicíliában, Lazió és Veneto tartományban. Szeptember elsejétől minden olasz megyének, ami nyolcvan közigazgatási térséget jelent, 70-70 menekültkérőt kell befogadnia.

Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnöke Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az év eleje óta érkezett menekültek “rekordba illő” száma meghaladja Novara város lakosságáét. “A hivatalos statisztikák azt állítják, hogy túlnyomó többségében munkaképes, felnőtt férfiakról van szó, illegális bevándorlókról és nem menekültekről. Nektek ez nem inváziónak tűnik?”

Maurizo Gasparri jobbközép politikus, a római szenátus alelnöke egy korábbi szintén internetes bejegyzésében felszólította a római
kormányt,  vessen véget a “bibliai áradatnak”,  ne mentsen több embert a Földközi-tengeren, mivel ezzel kizárólag az embercsempészeknek kedvez.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás