Novemberben hozhat ítéletet a terrorcselekménnyel vádolt szír férfi ügyében a bíróság

Illegális bevándorlás - A terrorcselekménnyel vádolt szír
Szeged, 2016. október 28. A röszkei közúti átkelõnél 2015. szeptember 16-án történt zavargás ügyében terrorcselekmény bûntettével vádolt szír férfi ül perének tárgyalásán a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében 2016. október 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. október 28., péntek (MTI) – Csak novemberben hozhat ítéletet a terrorcselekmény bűntettével vádolt szír férfi ügyében a Szegedi Törvényszék, mert a bíróság pénteken helyt adott a vádlott új ügyvédje egy bizonyítási indítványának.

 

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálta a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A vád szerint a férfi volt, az aki közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy két órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, angol tolmácsot követelt, és kilátásba helyezte, hogy megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. A vádlott három alkalommal maga is megdobta a rendőröket.

Sebők Balázs ügyvéd a tárgyaláson elmondta, a korábbi meghatalmazott védő lemondása után két hete rendelték ki, az ügy 385 oldalnyi iratának másolatát ugyan soron kívül megkapta, de még nem volt lehetősége személyesen beszélni Budapesten fogva tartott védencével.

A védő az annak idején a helyszínen tartózkodó újságírók, önkéntesek tanúkénti beidézését kérte, ezt a bíróság elutasította, de egy rendőr tanút személyesen is meghallgatnak a következő tárgyaláson. Az ügyvéd videofelvétel megtekintését is indítványozta, erről még nem döntött Nagy Andrea tanácsvezető bíró.

A pénteki tárgyaláson ismertették a ciprusi hatóságok vádlottról közölt információit. Ezek szerint a szíriai férfi 2006-ban illegálisan érkezett a szigetre, ahol politikai menedékjogot kért, de azt elutasították. Házasságot kötött egy ciprusi állampolgárságú nővel, két gyerekük született.

A ciprusi hírszerzés adatai szerint a férfi “veszélyes vallási fanatikus és a Korán tanításának igaz híve, elutasít minden olyan társadalmi tevékenységet, amely vallási tanításaival ellentétes”, hozzátették azonban, hogy a szigeten nem végzett felforgató, térítő tevékenységet.

A vádlott erre reagálva azt mondta, valóban a Jamaat-e-Islami vallási szervezet tagja, annak célja azonban a békesség megteremtése a világban. Hangsúlyozta, felesége is keresztény, és soha nem kérte tőle, hogy térjen át az iszlám hitre.

 

A terrorcselekménnyel vádolt szír férfi pere Szegeden
Szeged, 2016. október 28. A röszkei közúti átkelőnél 2015. szeptember 16-án történt zavargás ügyében terrorcselekmény bűntettével vádolt szír férfi kezéről veszik le a bilincset a fegyőrök a per tárgyalásán a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében 2016. október 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás