Nincs elrettentő hatása az EU-Törökország megállapodásnak a német szövetségi rendőrség szerint

Nincs elrettentő hatása az EU-Törökország megállapodásnak a német szövetségi rendőrség szerint
forrás: www.mdr.de

Berlin, 2016. április 7., csütörtök (MTI) – Egyelőre nincs elrettentő hatása a menekültválság kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodásnak a német szövetségi rendőrség egy belső elemzése szerint – írta csütörtök a Die Welt című német lap.

 

Az elemzés szerint egyedül a rossz időjárásnak tulajdonítható, hogy csökken a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba átkelő menedékkérők száma, a visszaküldésükről rendelkező EU-Törökország megállapodásnak pedig nincsen hatása.

A török biztonsági szervek munkájában sem tapasztalható nagyobb változás, “intenzívebb intézkedések” ritkán történnek, és eddig nem vezettek a “migrációs helyzet változásához”.

A német rendőri szerv osztja a görög hatóságok aggodalmait a menekülttáborokban kialakult helyzet további elmérgesedésétől, elemzése szerint “a migránsok fogva tartása a befogadó- vagy visszatérítő állomásokon” a védelemre nem szoruló kérelmezők gyors visszaszállítása nélkül valószínűleg az erőszakos összecsapások gyakoriságának növekedésével jár majd. Ezért a civil segítő szervezetek egy része kivonul a táborokból, ami az ellátás további romlásával jár.

    Az elemzésben az is szerepel, hogy az illegális migráció az ellenőrzés kiterjedése révén egyre inkább a “szürke zónában” folytatódik tovább, vagyis élénkül az embercsempészet. Ugyanakkor egyelőre nemigen tapasztalható, hogy a nyugat-balkáni migrációs folyosó lezárása nagyobb számban más utakra – például Albánia vagy Bulgária felé – terelné a Közép-Európa felé igyekvő menedékkérőket.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás