Németh Zsolt: a hotspotok uniós határokon kívüli felállítása életeket menthet meg

Németh Zsolt
forrás: fidesz.hu

Brüsszel/Strasbourg, 2016. június 24., péntek (MTI) – A hotspotok uniós határokon kívüli felállítása életeket menthet meg, mivel elejét tudja venni a sokszor reménytelen, életveszélyes és illegális utazásnak Európa felé, valamint megteremti az unióba való eljutás legális útjainak lehetőséget – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének zárónapján az MTI-nek telefonon nyilatkozva pénteken.

 

Németh Zsolt arról tájékoztatott: az európai intézmények vezetői egyetértenek abban, hogy az elmúlt év bevándorlási mutatóit jellemző migrációs áradatot meg kell fékezni, a külső határok védelmét javítani kell.

Elmondta ugyanakkor, hogy a parlamenti közgyűlés migrációval kapcsolatos vitáján kiemelte annak a magyar javaslatnak a fontosságát, amelynek értelmében az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió területén kívül kell létrehozni annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére.

Örvendetesnek nevezte az uniós határ- és parti őrség felállításának elfogadást Európa külső határainak védelme és az uniós polgárok szabadon mozgása érdekében. Az új ügynökség segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet és az átmeneti belső határellenőrzések az év végéig megszűnhessenek.

Németh Zsolt a vita során arra hívta fel a figyelmet, hogy fokozott figyelmet érdemelnek azok az országok, amelyek menekülttáborokat tartanak fent az európai határokon kívül. Véleménye szerint Törökország mellett, amely az elmúlt évben 10 milliárd dollárt fordított erre a célra, Jordánia, Libanon és Egyiptom is megérdemli az anyagi támogatást.

Fontosnak nevezte az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás végrehajtásának támogatását. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a közgyűlés a megállapodás felülvizsgálatát javasolta, mivel úgy látta, annak néhány pontja ellenkezik az alapvető emberiességi normákkal. Véleményük szerint a biztonsági szempontokat aránytalanul előtérbe helyezve hátrébb szorultak az alapvető emberi jogi szempontok – tájékoztatott.

Németh Zsolt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az emberi jogi szempontoknak a maximális biztonsági intézkedések figyelembe evétele mellett kell teljesülniük, amit az is bizonyít, hogy a megállapodás életbelépését követően jelentősen csökkent az illegális tengeri átkelésekből adódó halálesetek száma.

A képviselő arról is tájékoztatott, hogy  egyes politikusok alapvető emberjogi megfontolások alapján felülvizsgálatot kívántak indítani Törökország ellen.

Magyarország azonban  több tagállammal együtt amellett állt ki, hogy ezt a folyamatot nem szabad elindítani, mert véleményük szerint Törökország képes arra, hogy működőképes jogállamot tartson fönt. A magyar képviselők álláspontja szerint Törökország a jelenlegi helyzetben támogatást érdelem Európától, nem pedig a megállapodásban foglalt célkitűzések megvalósítását megnehezítő támadásokat – mondta a képviselő.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás