Német pénzügyminiszter: senki sem kap kevesebbet a menekültek miatt

Wolfgang Schäuble
kép forrása: commons.wikimedia.org

Berlin, 2016. szeptember 15., csütörtök (MTI) – Németországban senkinek semmilyen juttatását nem rövidítették meg a menekültek miatt, a mostani pedig a német történelem legszerencsésebb, legsikeresebb korszaka – mondta a német pénzügyminiszter egy csütörtöki interjúban.

 

Wolfgang Schäuble a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban eltúlzott és alaptalan félelemnek nevezte, hogy bármiféle megszorításra lenne szükség a menekültek miatt, és utalt arra, hogy a menekülthullám ellenére jövőre is nulla százalékos lesz a hazai össztermék (GDP) arányában számolt államháztartási hiány.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten (Bundestag) kívüli párttal kapcsolatban hozzátette, hogy vannak, akik “bebeszélik” az embereknek, hogy hátrányt szenvednek a menekültek miatt, és felelőtlen módon kihasználják és felerősítik félelmeiket.

Az így felszított “világvége hangulattal” szemben az igazság az, hogy “a német történelem legszerencsésebb, legsikeresebb korszakában vagyunk” – húzta alá.

A hangulatkeltés az ismeretlen, idegen emberekkel kapcsolatos félelmekre is vonatkozik, és köztudott, hogy az idegenellenesség különösen erős lehet olyan vidékeken, ahol nincsenek is idegenek – utalt Wolfgang Schäuble Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományra, ahol az AfD a szeptember elején tartott helyi választáson megelőzte a CDU-t. Megjegyezte, hogy a test egészét takaró muzulmán női öltözék, a burka nem tartozik a legnagyobb gondok közé az egykori NDK területén fekvő tartományban.

A felelős politikának fel kell lépnie a hangulatkeltéssel szemben, és komolyan kell venni az emberek félelmeit, amelyek a gyors és mélyreható változásokkal járó folyamatokból, így a globalizációval és a digitalizációból is fakadnak – mondta Wolfgang Schäuble.

Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel minden nap igyekszik jelezni, hogy komolyan veszi az aggodalmakat, de ennél többet is kell tennie, “jó válaszokat kell találnia”, mert ez egy felelős kormány feladata.

Kifejtette, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) a kancellár vezetésével kezdettől fogva vállalta a menekültválság kihívását, amely legfőképpen abból áll, hogy egyensúlyba kell hozni a toleranciát és a jogállamiságot. A védelemre szoruló embereket be kell fogadni, de a békés együttélésről és a közbiztonság fenntartásáról is gondoskodni kell. Ez nehéz, de ha a CDU/CSU megoldja a feladatot, akkor sikerül feltartóztatni a lakosság növekvő elbizonytalanodását – mondta Wolfgang Schäuble.

A menekültválságra európai megoldást kell adni, ennek kidolgozása ha lassan is, de halad. Elsősorban az uniós külső határok védelmére és a menedékkérők beáramlásának korlátozására kell törekedni, valamint az EU-Törökország megállapodás modelljén alapuló együttműködésre más országokkal is, és a menekülésre késztető okok megszüntetésére – közölte.

A védelemre szoruló embereket “természetesen el kell osztani” az uniós tagállamok között – emelte ki. Azzal kapcsolatban, hogy a CSU szerint évi 200 ezerben kell korlátozni a befogadható menekültek számát, azt mondta, hogy ha sikerül kialakítani egy megfelelő elosztási mechanizmust, akkor Németország bőven befogadhat minden egymillió menekült közül 200 ezret.

Mindezek előtt azonban biztosítani kell az egész rendszer működését, így a külső határok védelmét és az elosztási mechanizmus beindítását – fejtette ki Wolfgang Schäuble a csütörtökön késő este sugárzott interjúban.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás